Вчені зібрали свідчення про те, що 3700 років тому вибух космічного тіла в атмосфері знищив поселення на території сучасної Йорданії. Було знищене все в радіусі 25 кілометрів. Люди повернулися в ці місця лише через шість або сім століть. Результати дослідження вчених оприлюднили в доповіді на щорічному з'їзді Американських шкіл досліджень сходу (American Schools of Oriental Research). 

Розкопки на рівнині Середній Гур на півночі від Мертвого моря на території Йорданії вказують на те, що протягом принаймні 2,5 тисячі років тут існувала цивілізація бронзового століття – аж до раптового зникнення 3700 років тому. За сучасними оцінками, на відносно невеликій площі тут проживало від 40 до 65 тисяч людей.

Вчені провели радіовуглецеве дослідження та аналіз мінералів, знайдених у цій місцевості. Дані показали, що 3700 років тому тут відбулася катастрофа, в результаті якої було знищено 5 великих і понад 100 невеликих поселень, а всі місцеві жителі загинули. Найбільш вичерпні докази вдалося зібрати в залишках міста Телль-ель-Хаммам.

Радіовуглецевий аналіз показав, що практично всі стіни будівель, зроблені з глиняних цеглин, раптово і майже миттєво зникли: від них залишилися лише кам'яні фундаменти.

Додатковим свідченням цієї катастрофи виявилися зразки перетворених на скло багатьох уламків керамічних виробів того періоду. Вивчення цих шматочків показало наявність кристалів циркону (ZrSiO4), які повинні були сформуватися за одну секунду при температурі в тисячі градусів. Автори вважають, що супутній катаклізму сильний вітер буквально засипав зруйновані міста крихітними мінеральними частинками. Автори порівнюють ймовірну космічну катастрофу з вибухом Тунгуського метеорита в Сибіру в 1908 році. Тоді ніхто не загинув через малонаселеності регіону, але вибухова хвиля знищила ліс на території в 2000 квадратних кілометрів.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»