НАФТОВЕ ЕМБАРГО. Іран не постраждає навіть у випадку, якщо протягом трьох років не продаватиме нафту. Про це заявив сьогодні під час робочої поїздки в провінцію Хормозган президент ІРІ Махмуд Ахмадінежад.

«Наші недруги хочуть оголосити санкції проти іранської нафти. Вони хочуть позбавити нас валютних надходжень. Але в даний час ми маємо у своєму розпорядженні таку кількість валютних резервів, що навіть якщо протягом трьох років не будемо продавати жодного бареля нафти, управління країною від цього анітрохи не постраждає, а всі змови ворогів будуть таким чином зірвані», - вказав іранський президент, слова якого наводить на своєму інтернет-сайті місцеве телебачення.

Сьогодні також міністр нафти ІРІ Роста Гасемі повідомив про те, що найближчими днямиІран припинить поставки нафти переробним підприємствам низки країн Євросоюзу. Він підтвердив інформацію, яка з'явилася минулого тижня щодо припинення постачання нафти двом найбільшим грецьким нафтопереробним компаніям. «Наразі ми більше не продаємо нафту Греції, в найближчі декілька днів будуть припинені поставки і в інші країни Євросоюзу», - повідомив Гасемі.

У січні ЄС прийняв рішення про повне припинення імпорту іранської нафти з 1 липня цього року. У відповідь уже в лютому Іран оголосив про припинення нафтових постачань британським і французьким компаніям. На частку ЄС припадає майже18 відсотків нафтового експорту Ірану. Основними її споживачами в Західній Європі є Італія та Іспанія. Греція до недавнього часу отримувала з ІРІ майже третину свого нафтового імпорту. 

© ИТАР-ТАСС.