ЛІГА ЄВРОПИ. За сумою двох матчів харківський «Металіст» поступився путівкою до півфіналу Ліги Європи лісабонському «Спортингу». Пропустивши у двох матчах три «необов’язкові» голи і не реалізувавши два пенальті,  підопічні Мирона Маркевича не змогли стрибнути вище голови.

У тренерського штабу  напередодні гри була лише одна проблема — замінити дискваліфікованих Торсільєрі та Папу Гуйє. Але найголовнішою проблемною ланкою команди став не захист, а середня лінія. Лише вихід в другому таймі Девіча  додав динаміки в атаці, та й гольова передача на рахунку  цього гравця збірної України . Дві інші заміни — Марлос і Бланко — гри,  на жаль,  не підсилили.

 

Дії гравців «Металіста» були занадто метушливими. Фото з сайту daylife

Пропустивши   наприкінці першого тайму,  харків’яни ускладнили собі завдання. Однак мали шанс побороти труднощі. Лише з третьої спроби захистив лаври кращого голеадора команди у Лізі Європи  Крістальдо, скориставшись оригінальним пасом  Девіча,  він зрівняв  рахунок. А вже за  8 хвилин у штрафній гостей не без допомоги Інсуа красиво падає Девіч, і суддя призначає 11-метровий. Однак Хав’єр пробив прямо в ноги Патрісіу. Як почувається нині капітан харків’ян, знає, мабуть, лише  Марко Девіч, який не забив пенальті «Олімпіакосу».

У півфіналі турніру тепер гратиме португальський «Спортинг» та ще три іспанські команди,   а  підопічні Мирона Маркевича мають  шанс наступного єврокубкового сезону знову спробувати підкорити Лігу Європи.

І саме «Металіст»  додав останні бали для України в таблицю коефіцієнтів УЄФА, де наша країна посідає дев’яте місце і в нинішньому сезоні вище вже не підніметься. Зазначимо, що  наступного  року «згорить» кращий рейтинг сезону 2008/2009 та для збереження шести команд в єврокубках українським клубам необхідно якомога краще провести наступний сезон.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи. 1/4 фіналу. Матчі у відповідь:

Металіст — Спортинг — 1:1 (1:2)

Голи: Крістальдо (56) - ван Вольфсвінкель (44)

Ганновер-96 — Атлетико —1:2 (0:0)

Голи: Діуф (81) —  Адріан Лопес (63), Фалькао (87)

Валенсія — АЗ — 4:0 (2:0)

Голи: 1:0 - Рамі (15), 2:0 - Рамі (17), 3:0 - Альба (56), 4:0 - Пабло Ернандес (80)

Атлетик — Шальке — 2:2 (1:1)

Голи: Ібаї Гомес (41), Сусаєта (55) —  Хунтелар (29), Рауль (52)