Василь БЕДЗІР,
«Урядовий кур’єр»

«Укрпошта» бере участь у конкурсі кращих марок європейського континенту, що має назву «PostEurop». На ній зображено історичного персонажа — реального листоношу Федора Фекету, який народився наприкінці 18-го століття і все життя розносив пошту жителям села Тур’я-Ремети, що нині входить до Перечинського району Закарпатської області.

Пам’ятник листоноші у райцентрі Перечин.

Більш ніж 30 років Фекета пішки йшов від села до Ужгорода й повертався назад із листами та іншою кореспонденцію. Щодня долав півсотні кілометрів, вважаючи доставку пошти своїм прижиттєвим призначенням. За добросовісне служіння громаді сільчани називали його Послом, а після смерті встановили пам’ятник, вмонтувавши в стіну церкви. Нині у районному центрі — місті Перечин Федорові Фекеті встановлено великий пам’ятник із бронзи.

Марка із зображенням Федора Фекети.

Конкурс, у якому бере участь «Укрпошта», має назву «Давні поштові маршрути». До участі в ньому презентовано 50 кращих марок з усієї Європи. За перемогу змагаються Франція, Ісландія, Росія, Вірменія, Німеччина, Греція, Австрія, Латвія, Бельгія, Угорщина та інші країни. Завершиться змагання наприкінці першої декади вересня.

Українці можуть посприяти перемозі національної марки: віддати свій голос за марку з листоношею Федором Фекетою можна за наступним посиланням: posteurop.org/europa2020.