У Миколаєві презентували книжку молодої авторки для дітей з вадами зору. Казку «Знайда. Цуценя, що заблукало» Ангеліна Кріхелі написала ще у 2009 році, влітку 2016-го відбулася презентація паперового варіанта, нині  книжка набула аудіоформату.

Як зазначає автор, «Знайда» — це не просто казка для дітей, а книжка для сімейного читання, яка навчить бути добрішими в сучасному жорстокому світі, допомагати одне одному у складних життєвих ситуаціях, коли здається, що виходу немає.

Сюжет казки простий, та наповнений позитивним змістом. Втративши батьків, песик вирушив на їхні пошуки. На шляху до своєї сім’ї він знайшов вірних і надійних друзів. Вони різні, але головне, що вони разом. Спільно героям належить зрозуміти, що таке справжня дружба, яка важлива для кожного його родина і чому ніколи не можна здаватися на шляху до щастя. Як визначає автор, «це книжка про кожного з нас, про те, як ми шукаємо і знаходимо себе, своє призначення в цьому житті й споріднену душу».

Паперовий варіант книжки доповнено інтерактивною складовою. У ній немає жодної ілюстрації, але відведено кілька сторінок, щоб читач міг сам зобразити героїв такими, якими він їх бачить. А батьки, вивчивши ці малюнки, можуть самостійно або з допомогою психолога визначити, як розвивається їхня дитина, яким аспектам виховання варто приділити більше уваги.

«Я свідомо відійшла від опису зовнішності персонажів, а наділяла їх яскравими рисами характеру, — зазначила Ангеліна. — Дитина має розвивати фантазію і сама під час читання вигадувати, якого кольору, розміру, зросту персонаж. У читача має бути свобода вибору і свобода уяви».

Ідею записати аудіо Ангеліні підказала незряча дівчинка. А її надихнула жінка, яка йшла вулицею з донькою. Озвучення казки зробили на студії радіо «Миколаїв-FM», звукорежисером проекту виступила Олена Киба.

Презентація аудіокниги А. Крі хелі збіглася з Міжнародним днем сліпих та слабкозорих. Саме у Центральній міській бібліотеці ім. М. Л. Кропивницького створено сенсотеку, — «місце, де всі чуття мають значення». Це єдиний заклад у Миколаєві, в якому діти з вадами зору мають змогу прослухати понад  3000 аудіокнижок. Диски зі «Знайдою» подарували дитячому відділенню обласної офтальмологічної лікарні, Миколаївському спеціальному навчально-виховному комплексу для дітей з ослабленим зором, дитячому будинку в селі Степове Миколаївського району, Миколаївській обласній організації УТОС, Центральній бібліотеці ім. М. Л. Кропивницького. Кожен охочий зможе завантажити на зовнішній носій аудіокнижку в бібліотеці.