Розширення торговельно-економічної співпраці Україна — Китай як у межах наявних можливостей, так і створення нових інструментів — ці теми були в центрі уваги зустрічі першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва з віце-прем’єром Держради Китаю Лю Хе.

«За вісім місяців 2018 року товарообіг між Україною та Китаєм сягнув майже 6 мільярдів доларів і зріс на 21%. Але цей обсяг торгівлі не відповідає наявному потенціалу. У найближчі п’ять років можемо збільшити товарообіг до 20 мільярдів на рік. Тому слід активізувати роботу», — зазначив Степан Кубів.

Після тривалої перерви в роботі міжурядової комісії зі співробітництва вдалося відновити її діяльність. Це дало істотний позитивний поштовх для активізації співпраці й нарощування обсягів торгівлі та кооперації між підприємствами наших країн. У цьому контексті Степан Кубів вважає, що для розвитку співпраці й торговельно-економічної взаємодії слід розпочати роботу над ширшими можливостями для торгівлі, повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

«За кілька років Україна істотно розширила власну мережу преференційних режимів торгівлі. Маємо нову угоду про вільну торгівлю з Канадою, завершили переговори про вільну торгівлю з Ізраїлем, завершуємо переговори з Туреччиною. Бачимо ефективність цих угод. Тож пропоную розпочати спільні українсько-китайські консультації щодо передумов створення зони вільної торгівлі Україна — Китай», — наголосив перший віце-прем’єр-міністр.

Сторони обговорили спів­працю в межах ініціативи Голови КНР Сі Цзіньпіна «Один пояс і шлях», взаємовигідні напрями в енергетиці, як традиційній, так і альтернативній, перебіг справ в інфраструктурних проектах, промисловості, машинобудуванні, сільському господарстві та агроіндустрії, інновації та цифровізацію промислових потужностей.