У вищих навчальних закладах Києва суми хабарів викладачам коливаються від 2,5 тисяч гривень до 5 тисяч доларів.

Про це заявив прокурор Києва Роман Говда в інтерв'ю «Укрінформу».

За його словами, в основному хабарі вимагають за зняття заборгованості і поновлення у навчанні, за складання іспитів, захист курсових та дипломних робіт. Як він додає, гроші в студентів вимагають не лише викладачі та лаборанти, а й керівники і заступники керівників вузів.

У цьому році прокуратура порушила вісім кримінальних проваджень за фактом корупції у вишах столиці.

«До суду направили справу стосовно директора Інституту психології ім. Костюка Національної академії педагогічних наук, який хотів 5 тисяч доларів за працевлаштування до інституту на посаду лаборанта і сприяння в захисті кандидатської дисертації. Також триває судовий розгляд справи щодо асистента кафедри управління Київського національного економічного університету ім. Гетьмана, який хотів 13 тисяч гривень за вступ до університету», - розповів прокурор.

Прокуро Києва радить студентам, в яких вимагають хабарі, писати заяву в поліцію або повідомляти про це на «гарячу лінію» столичної прокуратури чи СБУ.

«Хабарництво у вузах доволі латентне і за межі аудиторії майже не виходить. Тому рівень боротьби з корупцією в цій сфері, у першу чергу, залежить від активності самих студентів», – додає прокурор.