МЕТА

Уряд планує знизити до нульового рівень першого внеску в програмі «Доступне житло».

Проект постанови  Кабінету Міністрів «Про забезпечення громадян України доступним житлом на умовах оренди з викупом під 3% річних» не передбачає першого внеску (нині вноситься 25% загальної вартості житла). Про це на відеоконференції Міністерства фінансів «Соціальна політика уряду у 2012 році. Виконання соціальних ініціатив Президента» повідомив заступник директора департаменту місцевих бюджетів та інвестицій Міністерства фінансів України Сергій Макацарія. Відеоконференцію проводили для представників Дніпропетровської, Харківської, Одеської і Львівської областей.

За  словами С. Макацарії,  ще одна новація цього документа — право оренди під 3% річних на термін до 15 років, після закінчення якого за умови сплати орендних платежів у повному обсязі житло переходить у власність орендаря. При цьому йдеться про квартири не старі, а введені після 1 січня 2009 року.  Проект постанови нині перебуває на розгляді в Міністерстві юстиції. Планується, що в наступну середу документ може бути розглянутий на засіданні уряду.

Станом на початок вересня у рамках програми «Доступне житло» укладено 336 договорів про надання часткової компенсації відсотків та профінансовано 335 кредитів на загальну суму понад 79 млн грн. З них  третя частина кредитів припадає на Київ. Основна причина цього в тому, що у Києві середня заробітна плата вища, ніж в регіонах країни. Програма «Доступне житло» почала діяти з 1 червня 2012 року.