Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

У Херсонському державному університеті планують вивчати та розвивати підводну археологію. Про втілення задуму йшлося на зустрічі в університеті з членами дослідницько-освітнього проекту «Борисфен» та представниками Національного заповідника «Хортиця», на якій учасники обговорили можливість спільної участі ХДУ разом із вишами півдня України в проекті розвитку української підводної археології.

Це науковий і водночас освітній та виховний проект, адже відкриватиме нові сторінки історії часів козацтва на Херсонщині.

Представники «Борисфену» вже мають досягнення, – на Херсонщині знайшли два човни, що лежать у пониззі Дніпра. А саме, турецькі судна XVII століття, які пішли на дно через сутички з запорожцями. У разі реалізації проекту студенти зможуть долучитися до наукових досліджень, на їх основі писати курсові, магістерські та інші наукові роботи. Аби потрапити до експедиції студентам історико-юридичного факультету потрібно буде пройти декілька етапів конкурсу-відбору. Кращі зможуть спробувати свої сили в підводній археології, шукати нові артефакти, які розширять знання з історії рідного краю.