Наша країна має найкращі умови для розвитку підприємництва, демонструє істотне поліпшення в індексі легкості ведення бізнесу Doing Business і продовжує реформи, які посилюють інтерес з боку іноземних інвесторів. Таку заяву зробив президент Українсько-німецької торговельної палати Андреас Лір, відкриваючи зустріч представників німецького бізнесу, що оперує загальною часткою ринку в понад 200 мільярдів доларів, з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. Зустріч відбулася напередодні візиту глави уряду до Німеччини, однією з основних подій якого стане третій українсько-німецький діловий форум, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів.

«Ми бачимо найкращу Україну. Більшість членів нашої палати відзначає, що цей рік був одним із найкращих за останні півтора десятка років. Ми бачимо багато змін та реформ — дерегуляцію, децентралізацію, повернення ПДВ без затримок. Те, що відбувається, — позитив. Важливо, щоб уряд і надалі був активним», — підкреслив Андреас Лір.

Зі свого боку, Володимир Гройсман зазначив, що поки що не розкрито весь той потенціал, яким володіє наша країна. «Маємо продовжувати реформи та зміни. Наразі фіксуємо добрі сигнали щодо економічного зростання. І важливо, щоб середовище для бізнесу було доброзичливішим. Розумна регуляція, реформа публічних закупівель, приватизація — усе це відкриває можливості для інвестицій та зростання, а отже, збільшення кількості робочих місць і змін у країні загалом», — зауважив Прем’єр.

Глава уряду відзначив важливу роль німецького бізнесу, який, працюючи в Україні, переходить від створення точкових підприємств до формування промислових кластерів, де задіяно як промислові потужності, так і наукові можливості України. «Переконаний не лише в тому, що в Україну потрібно інвестувати, а й у тому, що наша країна забезпечить дохідність інвестицій у всіх сферах. І той факт, що в нас народжуються спільні кластери в промисловості, має лише посилюватися. Уряд відданий справі зробити кожну інвестицію в економіку України успішною», — констатував Володимир Гройсман.

Німеччина входить до п’ятірки країн-партнерів України за обсягом товарообігу та прямих інвестицій. Так, за вісім місяців цього року двосторонній товарообіг зріс на 15% — до 5,4 мільярда доларів. Обсяг інвестицій загалом станом на 1 липня поточного року становив понад 1,7 мільярда доларів. Наразі в Україні працюють понад дві тисячі німецьких підприємств. До слова, під час нещодавньої зустрічі Володимира Гройсмана з Федеральним канцлером ФРН Ангелою Меркель сторони домовилися поглиблювати співпрацю й забезпечити зростання обсягу взаємної торгівлі до десяти мільярдів доларів на рік.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»