ЗАКОРДОН. Консульські служби за кордоном цьогоріч оформили дев’ять тисяч посвідчень для повернення наших громадян додому. Цьому передували сльози й відчай людей, які втратили в чужій країні документи, напружена робота багатьох і багатьох посадовців, що мали встановлювати і підтверджувати особу для видачі їй тимчасової перепустки.

— Бід було б значно менше, — наголосив на зустрічі з журналістами директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ Олег Волошин, — аби наші громадяни дотримувались вимог і порад міністерства, а також туристичних операторів.

А вони, за словами виконавчого секретаря Всеукраїнської асоціації туристичних операторів Олега Пікерського, дуже прості. Треба бути пильними. Не бажано носити з собою паспорт і авіаквиток. Обов’язково слід мати хоча б ксерокопію паспорта, і тримати її окремо від оригіналу.

Безпека туриста розпочинається при виборі туроператора. Нині в Україні працює 10 тис. суб’єктів, що надають туристичні послуги. Є відповідальні, а є й такі, що можуть завезти вас у халепу. Тому справу слід мати лише з перевіреними агентствами.

Якщо ж за кордоном з вами трапилась біда, слід, насамперед, звертатись до консульської служби. За твердженням Олега Волошина, саме цього не дотримується більшість потерпілих. Вони телефонують будь-куди, лише не в організацію, яка здатна їм допомогти. А тому, сказав він, про неприємності з нашими громадянами часто дізнаємось не від них, а з повідомлень радіо чи телебачення. Так було, приміром, і у випадку, коли групу українських дітей затримали на кордоні Македонії з Болгарією. Після втручання МЗС справу швидко владнали. Але ж до цього скільки втрачено часу і здоров’я. І лише тому, що керівники групи не знали, куди в першу чергу слід звертатися за допомогою.

На завершення — випадок, який навів Олег Волошин. Наш турист в одній з країн о другій годині ночі попросив таксиста відвезти його туди, де  можна розміняти тисячу доларів. Вранці, звісно, він звернувся до  поліції із заявою про пограбування… Тож висновок один: перетинаючи кордон, не втрачайте голову.