На Полтавщині стрімко поширюється африканська чума свиней. З початку року там зафіксовано 44 випадки захворювання – найбільше в Україні. Причому в області АЧС уражаються й домашні тварини. За словами заступника голови Полтавської облдержадміністрації Романа Товстого, основною причиною поширення африканської чуми в регіоні є недотримання вимог біобезпеки. Деякі господарства не мають якісної огорожі, ще у частини вона простягається не на всю визначену територію. Це дає змогу бродячим тваринам контактувати з домашньою живністю.

Сприяють спалахам захворювання й непристосовані ветсанпропускники, відсутність змінного одягу в персоналу, який працює зі свиньми. А деякі працівники у власних господарствах тримають свиней в умовах, що не відповідають нормам.

В районах області, де виявлені спалахи АЧС, знищили майже 478 тонн туш. Це 86 мільйонів гривень непрямих збитків. 

Спеціальних засобів захисту свиней від чуми не існує. Основні шляхи профілактики – закритий режим роботи у сільгосппідприємствах та дотримання всіх вимог біозахисту тварин. Представники управління Держпродспоживслужби також стверджують, що відповідальність за збереження поголів’я свиней лежить тільки на керівниках господарств. Тим із них, які ігнорують вимоги утримання тварин, заборонять займатися свинарством.

Подібна практика в області вже мала місце. Зокрема в травні цього року власнику ПСП «Святослав», що у Котелевському районі, заборонили розводити свиней.

Щоб уникнути випадків АЧС та подальших проблем з цим пов’язаних, працівники профільного управління проведуть епізоотичні обстеження по всіх районах. Краще проблему попередити, ніж потім її розв’язувати.