ФЕСТИВАЛЬ

В Ужгороді мовами різних мистецтв нагадали про те, що навесні прокидається любов

Тут відбувся сьомий фестиваль еротичного мистецтва «Березневі коти». Він відкрився флеш-мобом під гаслом «Не кохаюсь без любові». Ініціатор та організатор цього і всіх попередніх фестів, ужгородський поет Вік Коврей, сказав про свій вибір: «Кохання — саме той застережливий принцип, який має бути у головах всіх свідомих людей».

Того ж дня «Коти» вперше влаштували екопроект під назвою «733 дерева». Вони виставкою висловилися проти вирубування дерев у Боздоському парку.

Усі події чотирьох днів єдиного подібного фестивалю в Україні (раніше тривав два або три дні) освячувалися почуттям кохання та повною творчою свободою. На фестивалі були представлені різні види мистецтв — література і театр, живопис і музика — поєднані у сучасних шоу й преформансах.

Серед найпомітніших акцій — концерт гурту «Кораллі» з Івано-Франківська, літературні читання «Слововиця». Та найбільшою своєю заслугою організатори «Котів» вважають приїзд київського театру поезії «Мушля» під проводом Сергія Архипчука. Трупа відома тим, що не просто розважає — прагне більшого. В Ужгороді вони представили прем’єрну виставу «Чоколівка. Мандри Амура», яка створена за поезією Атили Могильного (його мати угорка, що народилася і жила в Ужгороді). Дійство відбувається під акомпанемент фортепіано.

Сказали своє слово літератори. Закарпатець Василь Кузан презентував збірку поезій «Ваба», лучанин Павло Коробчук — «Динозавр». Також свою нову книжку привіз Олександр Бойченко з Чернівців. Окрасою фесту стала персональна виставка московського фотографа Михайла Судакова, котрий працює під ніком MecuroCotto. Його еротичні фото «настільки художні, що їх можна прирівнювати до картин»,  вважає ужгородський фотомайстер Валентин Кузан. Виставка сучасного мистецтва «Жадібність» розмістилася в мистецькій галереї, неформального — в імпровізованій «Коридор». Зацікавили багатьох «круглий стіл» «Цензура та Еротика», слем «КупАж 5», вечір відеопоезії. Тележурналісти влаштували вільний мікрофон. У центрі міського дозвілля пройшли майстер-класи з йоги, під час якого показали еротичні асани, а також із контактної імпровізації. Не бракувало й вечірок-посиденьок.