МОБІЛЬНА СВОБОДА. Президент Росії Дмитро Медведєв доручив уряду опрацювати можливість для росіян зберігати номер телефону при зміні мобільного оператора. Про це глава держави заявив під час засідання «Великого уряду», пряма трансляція якого ведеться на сайті проекту.

У свою чергу, керівник Федеральної антимонопольної служби (ФАС) Ігор Артем'єв, який був присутній на засіданні «Великого уряду», підтвердив, що скасувати так зване «мобільне рабство» можливо. Артем'єв зазначив, що витрати стільникових операторів при цьому будуть мінімальними.

Спроби реалізувати в Росії послугу зі збереження номера (MNP) в Росії робляться вже декілька років. Ще в 2005 році Міністерство інформаційних технологій і зв'язку розробило правила збереження телефонного номера, а в 2009 році Мінзв'язку підтримало ідею скасування «мобільного рабства». Восени 2010 року компанія «Міжрегіональний транзит телеком» запропонувала стати спеціальним оператором-посередником, який буде забезпечувати реалізацію MNP.

Проти впровадження MNP не раз висловлювалася «велика трійка» мобільних операторів - МТС, «Вимпелком» (працює під брендом «Білан») і «Мегафон». У компаніях вважають, що для реалізації послуги будуть потрібні значні вкладення.

Lenta ru