Міністерство соціальної політики України за підтримки Світового банку розпочало пілотний проект «Рука допомоги» з працевлаштування безробітних отримувачів державної соцдопомоги та внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Головна мета пілотного проекту, який буде реалізовуватись на Харківщині, Полтавщині та Львівщині — вивести малозабезпечені сім’ї та переселенців із стану бідності шляхом допомоги у працевлаштуванні або у започаткуванні власної справи. Планується активне використання механізмів пільгового працевлаштування малозабезпечених, передбачених законом «Про зайнятість населення», їх тимчасову зайнятість через оплачувані громадські роботи, а також надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги (безвідсоткового кредиту) для започаткування власного бізнесу.

«Пілотний проект дасть дієві стимулюючі інструменти для повернення довготривалих безробітних до активного життя. Це для них — можливість взяти на себе відповідальність за власну долю і долі своїх сімей, — сказав директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соцполітики України Віталій Музиченко. — Для нас дуже важливо, щоб працездатні довготривалі безробітні повертались на ринок праці і починали заробляти, а не чекали грошей від  держави».

Безвідсотковий кредит для учасників пілотного проекту надаватимуть шляхом оплати рахунків на придбання обладнання та матеріалів. Середній розмір такої допомоги на час проведення експерименту — понад 60 тисяч гривень. Держбюджет на 2017 рік передбачає виділення на реалізацію пілотного проекту 20 мільйонів гривень.

«Багато країн змушені були розв’язувати проблему повернення на ринок праці безробітних, які отримують допомогу від держави. Серед цих людей поширена думка, що вигідніше не працювати і отримувати грошову допомогу від держави, ніж працювати заради незначного збільшення доходу, — сказала координатор проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» з боку Світового банку Катерина Петрина. — Механізми призначення та виплати держдопомоги фактично підштовхують людей або до свідомого безробіття, або до тіньової зайнятості. І поступово формуються цілі династії професійних отримувачів допомоги, у суспільстві поширюються патерналістські настрої, а зростаючі соцвитрати держави не дають бажаного ефекту».

За словами фахівця, з 80-х років минулого століття у Франції, Великобританії та Скандинавських країнах почалась перебудова системи соцзахисту з метою заохотити працездатних отримувачів державної допомоги до пошуку роботи. Серед стимулів — залучення таких безробітних до громадських робіт, профпідготовка, пільги для роботодавців. Та якщо сам безробітний не виявляє зацікавленості у пошуку роботи, виплату допомоги йому припиняють.

За підсумками реалізації пілотного проекту, який завершиться у 2018 році, буде розроблено  законопроект щодо поширення успішного досвіду в усій Україні. Очікується, що запровадження нових механізмів дасть змогу  суттєво знизити рівень безробіття в країні, зменшити соціальну напругу в тих регіонах, де відбувається скорочення працівників через падіння  виробництва, створити нові робочі місця та збільшити надходження до бюджетів усіх рівнів.

ДОВІДКА "УК"

В Україні у І кварталі налічувалось  605 тисяч осіб працездатного віку, які мають статус безробітних, із них 295 тисяч — чоловіки.

Майже 304 тисячі родин отримують державну соцдопомогу малозабезпеченим, кожна третя сім’я має принаймні одну непрацюючу працездатну особу.  На виплату такої допомоги у 2016 році держава витратила 10,7 мільярда гривень.

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»