ЄС. Румунія з оптимізмом розглядає перспективу стати учасником Шенгенської безвізової зони. Якщо це питання не буде вирішено у вересні, то до кінця 2012 року воно не може не вирішитися. 

З такою заявою в ефірі румунського телеканалу PRO TV виступив міністр закордонних справ Румунії Кристіан Діаконеску, передає УКРІНФОРМ

«Наш оптимізм пов’язаний, насамперед, з обіцянкою Голландії після представлення у червні 2012 року проміжних звітів щодо Механізму контролю та перевірки, запровадженого п'ять років тому, ухвалити остаточне рішення», – підкреслив глава румунського МЗС.

Кристіан Діаконеску зазначив також, що «Румунія виконала всі пред'явлені їй умови, і небезпідставно наполягатиме на прийнятті до Шенгенської зони, сподіваючись, що і Голландія підтримає наше прагнення».

«Голландія є третім за значущістю економічним партнером Румунії, що і дає змогу нам сподіватися на позитивне вирішення питання про Шенген», – підсумував глава МЗС Румунії.

Кількома днями раніше голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу під час зустрічі з румунським прем'єром Міхаєм Резваном Унгуряну зазначив, що «Єврокомісія наполягатиме на прийнятті Румунії та Болгарії до Шенгенської зони не пізніше вересня 2012 року».

Голландія залишається єдиною державою ЄС, яка виступає проти приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенської зони.