Унікальний голос 82-річної Домініки Чекун із села Старі Коні Зарічненського району на Рівненщині 24 листопада пролунав у соборі святого Володимира Великого в Парижі. Концерт відбувся у межах міжнародного проекту «Поліфонія».

За кілька останніх місяців літня жінка з поліської глибинки стала інтернет-зіркою: відео з її чарівним співом набирає рекордну кількість переглядів. Земляки щиро підтримують «бабу Даню» (саме так її кличуть у селі) й у соцмережах. Хоча сама вона комп’ютером не користується: їжу готує в чавунних казанах у старовинній печі й усе життя співає! Відтоді, як у юних 16 пішла працювати дояркою в місцевий колгосп... Змінювалися реалії життя й цілі суспільно-економічні формації, тільки її чистий, як дитяча сльоза, спів досі залишився незмінним.

Уже в незалежній Україні Домініка Чекун стала заслуженим працівником культури. А наприкінці минулого року з рук міністра культури Євгена Нищука отримала грошову винагороду 20 тисяч гривень за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини, впевнено перемігши понад два десятки претендентів. І тут-таки затягнула своєї улюбленої «Ой, летіли журавлі…», зачарувавши поважну публіку.

На грандіозному концерті виконавців з Європи «Поліфонія — колекція пісенної спадщини, що зникає» берегиня рівненського фольклору представила автентику Полісся та свій унікальний вокал.

До Парижа також їздив народний аматорський родинний ансамбль Чудиновичів із села Сварицевичі Дубровицького району. Саме тут, у єдиному в Україні місці, зберігся праслов’янський обряд Водіння Куста, який виконують на Трійцю. І саме цей родинний колектив, створений у 1971 році, відновив його в рідному селі.

Оскільки до своїх витоків нині повертається вся сучасна Європа, є надія, що така пісенна спадщина не зникне.