Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

На базі Сумської обласної клінічної лікарні відкрили обласний центр рентгенендоваскулярної хірургії із сучасним ангіографом, що значно підвищить якість лікування серцево-судинних захворювань.

Оскільки область серед десяти регіонів України, що беруть участь у реалізації відповідної державної програми, з держбюджету виділено 11,5 мільйона гривень, таку ж суму – з обласного бюджету. На витратні матеріали передбачено ще 8 мільйонів гривень.

За словами начальника управління охорони здоров’я Сумської ОДА Сергія Бутенка, зараз 35 тисяч жителів області потребують коронарографії і 17 тисяч – стентування.

Торік на наявних можливостях зроблено лише 540 коронарографій і 340 стентувань, або лише 2 відсотки тих, хто цього потребує.

Тестове випробування обладнання підтвердило величезні можливості апарата, який моделює 3D-зображення органів, що у свою чергу дозволяє чітко бачити аорту і точно вимірювати діаметр її розширення.

У центрі можна обстежувати і дітей, оскільки рівень рентген-опромінювання відповідає стандартам. До того ж апарат дає можливість працювати синхронно двом бригадам – хірургів та реаніматологів.

У найближчі дні медики розпочнуть приймати пацієнтів.