На електронну мапу сміттєзвалищ, яку Мінприроди започаткувало ще два роки тому, громадяни надіслали близько 5 тисяч повідомлень про виявлені сміттєзвалища. Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. Він зазначив, що третій рік поспіль користуються сервісом Мінприроди, який допомагає боротися зі стихійними сміттєзвалищами. Із 5 тисяч місць, про які надійшла інформація з різних куточків України, місцева влада прибрала близько половини, понад тисяча заявок перебуває на стадії виконання, у майже 700 випадках прострочено терміни виконання і ще близько тисячі потребує підтвердження заявника.

Сучасні технології й функціонал мапи дають змогу відстежувати, на якому етапі перебуває розв’язання проблем, порушених у зверненнях. Місцева влада має місяць, щоб належно відреагувати на ці звернення. Інформація про прибране сміття з’являється на мапі на підставі даних, отриманих саме від місцевої влади.

Найбільше смітників протягом двох років ліквідовано у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Миколаївській та Черкаській областях.

Окрім геолокаційних даних про сміттєзвалища, на карту додають інформацію про стан їхньої ліквідації. Карту постійно оновлюють.