АКТУАЛЬНО. Зростання пенсій з 1 травня активізує споживчу активність. А це —  хороший стимул для економіки
 

Уряд прийняв остаточне рішення щодо проведення осучаснення заробітних плат із середньої зарплатні 2006 року до середньої зарплатні 2007 року, відповідно з 928 грн до 1197 грн. В результаті цього осучаснення у травні відбудеться підвищення пенсій. Проте після ретельного дослідження цього осучаснення, було зроблено висновок, що для певної кількості людей, які мають повний пенсійний стаж, підвищення пенсій буде незначним. Тому Кабінет Міністрів прийняв рішення, що всі пенсіонери, які мають повний пенсійний стаж, отримають мінімальне підвищення пенсії — на 100 грн. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

За його словами, для тих пенсіонерів, які з тих чи тих причин не мають повного пенсійного стажу (майже 500 тис. людей), мінімальне підвищення пенсійних виплат становитиме 50 грн. А для тих, хто отримує так звані «соціальні пенсії», підвищення становитиме щонайменше 30 грн. В цілому ж, згідно з цим рішенням, з травня місяця пенсії зростуть для 12,9 млн пенсіонерів.

Крім того, уряд схвалив рішення про підвищення пенсій військовослужбовцям, які залишили службу. Таких людей 610 тис. Сергій Тігіпко повідомив, що для цієї категорії пенсіонерів з 1 липня пенсія підвищується на 10%, з 1 вересня перерахована пенсія підвищиться також на 10%, з першого січня 2013 року — зросте ще на 10%.

Також 1 травня 2012 року розмір надбавки до пенсій для сімей померлих інвалідів війни буде вирівняно з надбавками для сімей загиблих інвалідів війни. Розмір підвищення надбавки для сімей померлих інвалідів війни становитиме 119 грн і, відповідно, збільшиться із 238 грн до 357 грн. Ця норма, за словами віце-прем’єра, торкнеться 172 тис. людей.

Водночас з 1 травня зросте розмір надбавки для учасників війни. Для тих, хто має нагороди, надбавки збільшаться з 15% до 20% прожиткового мінімуму, і становитимуть 170 грн 10 коп., а для, тих хто не має нагород, — з 10% до 15% (127 грн 60 коп.)

Сергій Тігіпко зазначив, що обсяг коштів, спрямованих на підвищення цих виплат, до кінця року становитиме 14 млрд грн. За його словами, частину коштів враховано в змінах до бюджету, що прийняті. Іншу частину планується отримати із тих резервів, які вже існують. Зокрема, за І квартал власний плановий прибуток Пенсійного фонду перевищено на 3 млрд грн. Крім того, готуються додаткові законопроекти, спрямовані на акумулювання коштів на соціальні виплати (законопроекти про податок на багатство та офшорні зони).

Водночас віце-прем’єр наголосив на тому, що підвищення соціальних виплат — це не витрати, а інвестиції в економіку. «Ці гроші підуть в оборот. Подивіться на категорію людей, яких торкнеться це підвищення. Ці люди купуватимуть, передусім, продукти харчування здебільшого українського виробництва. Це хороший додатковий стимул для нашої економіки», — переконаний Сергій Тігіпко.