14 грудня стали відомі результати голосування вибірників. Джо Байден отримав 306 голосів. Фото: REUTERS

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джо Байден отримав необхідні для обрання президентом голоси вибірників

Обраний 46 президентом США Джо Байден і обраний віце-президент Камала Харріс мають намір принести свою офіційну присягу за межами будівлі Капітолію США, де розташовується американський конгрес. Для організаторів заходу, який пройде 20 січня 2021 року, головним завданням, з одного боку, стане організувати захід, який відображає традиційні правила історичної церемонії інавгурації, з іншого, зробити так, щоб вона відповідала обмежувальним заходам, вжитим під час пандемії коронавірусу.

Емоції 46 президента США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джо Байден пообіцяв прищепити від коронавірусу 100 млн американців

У вівторок команда Байдена опублікувала деякі подробиці про захід. Після церемонії приведення до присяги Байден виступить з інавгураційної промовою, в якій викладе своє бачення боротьби з коронавірусом, поліпшення відновлення економіки і об'єднання країни, повідомляє ABC.

Джо Байден і Камала Харріс після оголошення результатів виборів 7 листопада 2020 року. Фото: AP Photo / Andrew Harnik

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стали відомі імена деяких високопосадовців у новій адміністрації США

Команда Байдена закликала своїх прихильників не приїжджати до Вашингтона на святкування інавгурації. На цей раз буде скасовано традиційний парад на Пенсільванія-авеню, а невелика кількість глядачів, які будуть зобов'язані здати експрес-тести на COVID-19, зможуть спостерігати за церемонією з великої трибуни для огляду при строгому дотриманні правил соціального дистанціювання у півтора метра. Ймовірно, на інавгурації відбудуться віртуальні включення з різних штатів, подібні до тих, які відбувалися під час національного з'їзду демократичної партії, коли була затверджена кандидатура Байдена.

Джо Байден з дружиною Джілл Байден. Фото: AP Photo / Andrew Harnik

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джо Байден розповів, чим займеться в перші 100 днів свого президентства

Поки невідомо, скільки учасників буде розміщено на так званій VIP-платформі, яка зазвичай вміщує близько 1600 осіб. Точних рішень поки не прийнято, але організатори намагаються обмежити цю кількість. Досі також невідомо, чи відбудуться традиційні інавгураційний бал, обід з членами конгресу або чаювання перед церемонією з участю президента. Головний конференц-центр Вашингтона зазвичай проводить кілька заходів, пов'язаних з інавгурацією, але тепер це місце використовується як польовий госпіталь для надання невідкладної допомоги хворим на COVID-19.

Президент США Барак Обама нагороджує Віце-президента Джо Байдена Президентською медаллю Свободи. Фото: Chuck Kennedy / wikimedia.org 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джо Байден представив ключових співробітників адміністрації 46-го президента США

У 2009 році Барак Обама був обраний президентом США, Байден зайняв пост віце-президента. Фото: AP Photo

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перемога Байдена поставила дилему перед світовими лідерами, які не пішли ва-банк на Трампа

Сенатори Джо Байден і Барак Обама у 2007 році. Фото: AP Photo / Susan Walsh

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джо Байден має намір ввести в США масковий режим

Джо Байден в Кабулі, сiчень 2002 роки. Фото: AP Photo / Enric Marti

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп проводитиме мітинги, щоб оскаржити результати виборів – ЗМІ

Молодість Джо Байдена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джо Байден переміг Дональда Трампа на виборах 2020 року – ЗМІ

З президентом Джиммі Картером, 1978 год. Фото: AP Photo / Barry Thumma

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці вийшли на вулиці і святкують перемогу Джо Байдена

Джо Байден (праворуч) з двома синами на руках, 1972 рік. Фото: AP Photo

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джо Байден вийшов у лідери в ключовому штаті Джорджія

Головне питання, яке турбує організаторів, полягає в тому, чи братиме участь у заході президент Дональд Трамп. Глава Білого дому, який продовжує робити заяви про нібито шахрайство на виборах, ще не повідомив, чи буде він присутній на інавгурації Байдена. Хоча багато хто припускав, що він пропустить захід після своєї поразки, деякі спостерігачі очікують, що він з'явиться заради дотримання традиції, і навіть може оголосити в прощальній промові про те, що буде балотуватися в президенти на виборах 2024 року.

Коли в інтерв'ю Sunday Fox News його запитали, чи буде він брати участь або бути присутнім на інавгурації, Трамп сказав: «Я не хочу про це говорити».

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»