Група в'єтнамських вчених, які працюють у Хошимінському університеті природних ресурсів і навколишнього середовища, представили установку, яка здатна отримувати воду з повітря. Вода, добута таким чином, придатна для пиття, підкреслюють фахівці.

Вчені пояснюють, що повітря, яке потрапляє в пристрій, охолоджується, а вода конденсується на стінках, а згодом збагачується мінералами. При вологості повітря 45% пристрій здатний виробляти понад півтора літра води на годину, а за добу з його допомогою можна отримати з повітря до 200 літрів питної води. Енергією прилад частково забезпечують сонячні батареї, завдяки чому він потребує менше електрики, ніж ранні моделі.

Як повідомляється, в одній із в'єтнамських шкіл такий апарат вже працює, повністю задовольняючи потребу в питній воді трьох тисяч школярів і викладачів.

Це не перший пристрій такого роду – півроку тому прилад, здатний добувати питну воду з сухого повітря і повноцінно функціонуючий навіть на території пустелі, представили фахівці з Массачусетського технологічного університету. Тоді вчені стверджували, що в день їх дітище під назвою «сонячний харвестер» здатен виробити 250 грамів води, яка не містить в собі ніяких небажаних домішок. В цілому і принцип роботи американської розробки був приблизно таким же, як і у нової установки, створеної в'єтнамцями. Проте, тоді стверджувалося, що сонячні батареї здатні повністю забезпечувати його роботу

Деякі екологи вважають, що в майбутньому нестача питної води може стати однією з найбільш актуальних проблем людства. При цьому у В'єтнамі забезпечення населення водою виявляється непростим завданням вже зараз, особливо в період сезонної посухи.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»