Перше з часів початку децентралізаційних процесів кримінальне провадження відкрито проти Вільховецької об’єднаної територіальної громади, що в Тячівському районі Закарпаття.

Раніше ця громада отримала з держбюджету понад 7,3 мільйона гривень для фінансування медичної допомоги першого і другого рівня. Власних медзакладів другого рівня Вільховецька об’єднана територіальна громада не має, тож жителі кількох сіл, що входять до її складу, лікуються в районних лікарні й поліклініці, а також у Нересницькій дільничній лікарні. Але коли заговорили про необхідність співфінансувати медичну допомогу другого рівня, вільхівчани рішуче відмовилися перераховувати в районний бюджет кошти. Ця відмова призвела до розбалансування тячівського районного бюджету.

Суперечки між цією громадою і закладами охорони здоров’я району стали предметом судового розгляду ще на початку вересня. (Саме цей адміністративний позов проти ОТГ розглядали вперше в Україні). І ось тепер — відкриття кримінального провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки).

— Керівництво Вільховецької об’єднаної тергромади не виконувало вимог Бюджетного кодексу України, і це призвело до недоотримання тячівським районним бюджетом майже 5 мільйонів гривень. Тож тепер посадовці цієї громади повинні відповісти за всією суворістю закону, — сказав голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль.

Дотепер  керівник області неодноразово заявляв, що діями, які не узгоджуються із законом, посадовці Вільховецької територіальної громади компрометують саму ідею децентралізації. Тому вкрай необхідно ухвалити на урядовому рівні нормативно-правові акти, якими об’єднані громади повинні керуватися в роботі. У цьому разі ситуація, якщо не вдатися до рішучих кроків для її врегулювання, може призвести до фінансового колапсу медичних закладів Тячівського району. Таке може повторитися і в інших регіонах країни.