«Геть окупантів! Хай живе вільна Україна!» Такими були останні слова Василя Макуха — колишнього вояка УПА, громадського діяча, першого українця, який, протестуючи проти русифікаторської політики радянської влади в Україні та введення радянських військ у Чехословаччину, 50 років тому на Хрещатику вчинив акт самоспалення.

Як написали потім письменники, борці за Україну гинули по-різному: в бойових акціях ОУН-УПА, їх розстрілювали чекісти в підвалах більшовицьких катівень, на шибеницях, доведені хворобами і голодом до крайнього виснаження. Василь Макух сам собі обрав смерть, протестуючи самоспаленням, і тим увійшов у безсмертя. Він пішов в останній бій, використавши зброю, якої найбільше боялися супротивники, став факелом свободи. Він не мав права на щастя, але має велике право на пам’ять нащадків.

Його пам’ять вшанували у Дніпрі на Клочківському цвинтарі, де поховано героя та його дружину. На меморіальні заходи прийшла його дочка, дослідники біографії, краєзнавці, письменники, громадські активісти, представники влади, а також працівники консульства Чехії. Як зазначила помічниця консула Чехії у Дніпрі Наталя Андреєва, Василь Макух був першим, хто вчинив самоспалення на знак протесту проти окупації Чехословаччини, і про його вчинок знають і пам’ятають у Чехії. До роковин цієї сумної дати у Празі відкрили міст Макуха.