ПЕРСПЕКТИВА

До 2020 р. заплановано видобувати приблизно 45 млрд кубометрів газу та корегувати ціни на ринку
 

Кабмін визначив переможця конкурсу на розробку шельфу Чорного моря. У межах ділянки Скіфська вуглеводні видобуватиме компанія Exxon Mobil Exploration and Production Ukraine B.V. Таке рішення прийняла міжурядова комісія згідно з постановою КМУ від 23 травня «Про проведення конкурсу на укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Скіфська».

Як зазначив на урядовому брифінгу міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький, Державна служба геології та надр передала 3 серпня 2012 р. до Кабінету Міністрів дві конкурсні заяви: перша від компаній Lukoil Overseas Ukraine B.V. та Exxon Mobil Exploration and Production Ukraine B.V. та друга — спільна, яка включає пропозиції від компаній Exxon Mobil, Shell, Petron (дочка OMV) і НАК «Надра України».

«Після укладання угоди про розподіл продукції, яке відбудеться у цьому році, до державного бюджету надійде 325 млн доларів. Це більше, ніж передбачали умови конкурсу. Переможці також запропонували більшу частку державі у прибутковій продукції. При мінімальній частці 20% запропоновано 25%», — наголосив міністр.

До слова, за умовами конкурсу мінімальний розмір спеціального платежу (премії) до державного бюджету, який вносить інвестор у 10-денний термін після підписання угоди про розподіл продукції — вуглеводнів, становить 2,4 млрд грн. Мінімальний обсяг інвестицій на першому етапі геологорозвідувальних робіт (завершиться протягом п’яти років) має бути не менш як 1,6 млрд грн. У цьому контексті Едуард Ставицький сказав, що площа Скіфської ділянки — 16,698 тис. кв. м, а потенціал видобутку — до 5 млрд кубометрів газу на рік. При цьому фахівці оцінюють розмір видобувних запасів ділянки у межах 200—250 млрд куб. м палива.

«Максимальна частина компенсаційної продукції, за рахунок якої інвесторові буде компенсовано його витрати, на рівні 70%, а частка держави в прибутковій продукції повинна становити не менш як 20%. Угоду буде укладено на 50 років», — передає слова міністра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Він також повідомив, що кожна з компаній уже придбала конкурсну документацію по ділянці Скіфській за 12 млн грн та заплатила за участь у конкурсі по 1 млн грн.

Керівник природоохоронного відомства зазначив, що, реалізуючи усі проекти, які зараз пропонує держава з нарощування видобутку вуглеводнів, до 2020 р. Україна може вийти на видобуток приблизно 45 млрд кубометрів газу, що разом із використанням енергоощадних технологій дасть змогу країні повністю забезпечити себе вуглеводнями.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»