Вчені з Університету Вандербільта в США з'ясували, що кількість нейронів у корі великих півкуль визначає середню тривалість життя тварин, включаючи людину. Про це повідомляється в прес-релізі на MedicalXpress.

Раніше вважалося, що основними прогностичними параметрами тривалості життя є маса тіла і швидкість метаболізму. Однак ці показники працюють лише в 20-30% випадків, а птахи живуть приблизно в 10 разів більше, ніж ссавці того ж розміру. У той же час за кількістю кортикальних нейронів можна точно передбачити тривалість життя в 75% випадків.

Вчені проаналізували дані про понад 700 теплокровних видів тварин і порівняли їх з відомостями про кількість нейронів в мозку. Виявилося, що папуги та співочі птахи живуть довше, ніж примати з тією ж масою тіла, а останні, в свою чергу, живуть довше, ніж інші ссавці тієї ж маси тіла. Крім того, птахи витрачають більше часу, щоб досягти статевої зрілості.

Вчені показали, що тривалість життя знаходиться в прямій залежності від абсолютного числа кортикальних нейронів. При цьому не має значення, які у тварини розміри і наскільки швидкий у нього метаболізм. На думку дослідників, це пояснюється тим, що кора головного мозку грає ключову роль в адаптації до навколишнього середовища і реакції на стрес.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»