ОКСАМИТОВИЙ СЕЗОН

Уже невдовзі відпочинок на півострові стане дешевшим та цікавішим

Ліна ПАРТОЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

На календарі добігають кінця серпневі дні, однак це зовсім не означає, що літо закінчується. Адже є вересень, коли море ще тепле, сонце пече не так нещадно, достигло багато фруктів, та й ціни на відпочинок значно нижчі, ніж у розпал сезону.

Уже з 1 вересня в Криму впадуть ціни на готелі, пансіонати і санаторії. Знижки сягатимуть від 15 до 30%. До того ж, на 15—20% знизяться ціни на оренду квартир: у Ялті вони подешевшають з 600 до 400 грн, в Алушті — з 450 до 250 грн, у Феодосії — з 300 до 200 грн, а в Судаку — з 300 до 250 грн за одну добу, прогнозує Міністерство курортів і туризму АР Крим.

Цього року потік туристів на півострів зріс на 6% — і кримська влада вирішила розширити рамки курортного сезону, зробивши вересень четвертим місяцем літа: сповненим фестивалями, романтикою та приємним відпочинком. «Тепер лише у вересні, крім моря і пляжу, є чудова нагода відвідати фестивалі, яких буде понад 30, екскурсії, серед них 50 нових, та ще багато цікавого», — повідомив міністр курортів і туризму АР Крим Олександр Лієв.

Тим, хто має проблеми зі здоров’ям, фахівці передусім рекомендують звернути увагу на такі кримські курорти, як Саки і Євпаторія. Тут, зазвичай, оздоровниці обладнані плавальними басейнами з морською водою і приймають відпочивальників у будь-яку пору року. Охочим до насиченого пізнавального відпочинку найкраще  «смакуватимуть» такі міста, як Севастополь, Бахчисарай, Форос, Судак. Однак чи не найбільше унікальних принад зосереджено в перлині Криму — Великій Ялті. На її території розташовані Лівадійський і Воронцовський палаци, Нікітський ботанічний сад, водоспад Учансу. Відпочинок у Ялті і в вересні, і в жовтні схожий на казку, сповнену красою і позитивними емоціями. Також значний відпочинковий потенціал має Алушта. Розвинена інфраструктура міста, велика кількість  розважальних закладів, чудові природні умови приваблюють сюди тисячі туристів з  усього світу. Восени в тутешніх готелях діють спеціальні цінові пропозиції, доступні для будь-якого гаманця.

Коли сонце не пече, на морі можна перебувати увесь день. Фото Володимира ЗАЇКИ

ТУРИСТАМ НА ЗАМІТКУ

Події оксамитового сезону-2012

Музичний фестиваль «Crimea Music Fest» (м. Ялта), на якому  з 28 серпня до 1 вересня змагатимуться за перемогу співаки з 5 континентів. Художній керівник конкурсу — Алла Пугачова, в журі — Софія Ротару та Валерій Леонтьєв.

Джазовий фестиваль «Джаз Коктебель» (30 серпня — 2 вересня, м. Коктебель), під час якого виступатимуть кращі виконавці джазової музики з різних країн світу. Організатори обіцяють три альтернативні сцени.

Міжнародний фестиваль повітряних куль «Повітряне братство 2012» (5—9 вересня, м. Феодосія) — масштабне шоу парапланів і парашутистів, масові польоти повітряних куль та вільні польоти над акваторією. У фестивалі візьмуть участь 30 пілотів із різних країн.

Джазовий фестиваль «Live in blue bay» (6—9 вересня, м. Коктебель), на якому можна буде почути 120 музикантів з країн СНД і Європи. Хедлайнером фесту стане Андрій Макаревич із програмою «Джазові трансформації». Відомі музиканти дадуть майстер-класи для всіх охочих.

Фестиваль «Театр. Чехов. Ялта» (11—16 вересня, м. Ялта) прийме 20 театральних колективів з Ізраїлю, Єгипту, Іспанії, Росії, України та інших країн. Голова журі фестивалю — Юрій Рибчинський. 

 Міжнародні змагання Prime Yalta Rally (14—16 вересня, м. Ялта) відбудуться на трасі гірських серпантинів плато Ай-Петрі.

Міжнародний винний фестиваль «WineFeoFest» (14—16 вересня, м. Феодосія) — презентація вин вітчизняного та іноземного виробництва. Організатори планують концертну програму на відкритих майданчиках та костюмовану ходу.

Міжнародний медовий фестиваль «Кримські зустрічі» (15—19 вересня, м. Алушта). Тут відбудеться наукова конференція вчених і бджолярів-практиків та ярмарок, де представлять продукти бджолярства, сувеніри, товари народного промислу.