У Чугуєві на Харківщині перший в Україні «Ярмарок здоров’я» зібрав майже 3 тисячі жителів міста і району, які під час незвичного заходу мали змогу пройти медичне обстеження і познайомитися з лікарями первинної ланки. Головною метою події, організованої Харківською експертною групою підтримки медичної реформи за сприяння облдержадміністрації, стало поглиблене знайомство пацієнтів з медиками і методами їхньої роботи. Адже невдовзі людям доведеться укладати договори із сімейними лікарями.

«Важливо, що тепер цей звичний вибір матиме для лікарів прямі фінансові наслідки, — пояснює радник голови Харківської облдержадміністрації Вікторія Мілютіна. — Нині пацієнт ходить до лікаря, якого обрав, а гроші за нього отримує дільничний, до якого він приписаний за документами. Це несправедливо. Після реформи кожен задоволений пацієнт принесе із собою державне фінансування. Кому більше довіряють люди, той отримає більший дохід. Для цього і потрібен ярмарок, щоб люди відчули, що у них є вибір».

Як пояснила юрист, лідер експертної групи Тетяна Гавриш, договір із сімейним лікарем насправді укладають між амбулаторією, в якій працюють сімейні лікарі, й Національною службою здоров’я. «А майбутній пацієнт підписує не договір, а декларацію, в якій оголошує, що приєднується до договору НСЗ й амбулаторії. Лікар надає послуги, пацієнт їх отримує, держава за це платить», — уточнила Тетяна Гавриш.

І хоч Міністерство охорони здоров’я обіцяє затвердити форми договору й декларації лише через кілька тижнів, чугуївці не стали чекати на офіційні документи, а вже на ярмарку, де презентували і сільські амбулаторії, домовлялися усно з обраними лікарями про майбутнє обслуговування. Самі ж медики також висловлювалися за якнайшвидшу реалізацію нововведень. Вони сподіваються, що реформа не тільки дасть змогу надавати пацієнтові якіснішу послугу, а і більше заробити.