ФОТОФАКТ

У Тернополі урочисто відкрили пам’ятник Незалежності України

Нарешті вдалося втілити в життя рішення ще першої сесії міської ради першого демократичного скликання. Щоправда, тодішні депутати бажали бачити бронзову скульптурну композицію на майдані Волі. Пам’ятник там згодом постав, але королю Данилу Галицькому. Адже 2001 року народні обранці теж на сесії місцем для майбутнього монумента Українській Незалежності обрали серце міста — Театральний майдан. І не випадково. Саме тут відбуваються всі найвизначніші події суспільно-політичного життя обласного центру, тут на високому флагштоці ще 1990 року замайорів національний синьо-жовтий прапор.

Скульптор Іван Сонсядло символічно поєднав лелеку і тризуб. Фото автора

Власне, тепер біля цього флагштока й постав пам’ятник Незалежності України. Його автор тернопільський скульптор Іван Сонсядло символом державної самостійності, воскресіння та відродження обрав давній тотем нашого народу — лелеку. Цей птах у скульптурній композиції стрімко летить увись, нагадуючи тризуб. Тримає ж лелеку в руках молода жінка. Постамент для бронзової скульптури спроектував архітектор Данило Чепіль. Для колони він використав світлий граніт, який замовили в Китаї. Пам’ятник Незалежності України піднявся вгору майже на 14 м.

На думку міського голови Сергія Надала, він нагадуватиме тернопільцям про важке героїчне минуле України та додаватиме натхнення, наснаги на майбутнє в розбудові сильної й могутньої держави.