Стан та перспективи впровадження реформи децентралізації в Запорізькій області, роль і повноваження територіальних громад, їхня зацікавленість у створенні робочих місць, залученні інвестицій, сприяння розвитку малого та середнього бізнесу — основні питання, які завжди перебувають у полі зору обласної влади.

Як зазначає заступник голови облдержадміністрації Зінаїда Бойко, нині перед представниками виконавчої влади та місцевого самоврядування стоять питання, які потребують повної мобілізації знань, зусиль і розуміння того, чого очікує від влади громада, чого очікує від нас вся Україна. І продовжує: «Ми маємо чіткий курс, який повинен привести нас до спільноти високорозвинених європейських країн. Нашою метою є будівництво якісної моделі управління в державі, яка базується на тому, щоб передати повноваження, відповідальність і ресурси владі, яка найближче до людей і яка має бути найефективнішою. Вперше за роки незалежності нашої держави ми опинилися в ситуації, коли центральна влада має політичну волю до передачі владних повноважень на місця. Ми можемо скористатися цим шансом і зобов’язані зробити для цього все від нас залежне».

Нині в Запорізькій області створено 16 об’єднаних територіальних громад, у семи з яких вже відбулися перші вибори голів та депутатів місцевих рад на новій територіальній основі. У дев’яти громадах перші вибори заплановано провести в грудні. Очікують висновків облдержадміністрації щодо відповідності Конституції, законам України проектів рішень про добровільне об’єднання ще шести громад. Ініційовано процес добровільного об’єднання у 27 територіальних громадах, громадські обговорення відбулися в 50 громадах і прийнято рішення про надання згоди на об’єднання в 64 громадах.

На території новостворених громад Запорізької області проживають понад 192,6 тисячі жителів — майже 12 відсотків загальної кількості населення, громади охоплюють до 30 відсотків площі регіону.

За перше півріччя цього року надходження доходів загального фонду місцевих бюджетів громад області (з трансфертами держбюджету) становили 84 мільйони гривень, що більше ніж у вісім разів порівняно з минулим роком. Крім того, місцеві бюджети громад отримали з держбюджету освітню субвенцію 22 мільйони гривень, медичну — 12 мільйонів гривень та субвенцію на формування інфраструктури — 31 мільйон гривень. Унаслідок утворення ОТГ зріс обсяг власних доходів місцевих бюджетів більш ніж утричі (на 23 мільйони гривень) порівняно з першим півріччям 2015 року. Основним джерелом наповнення бюджетів є податок на доходи фізичних осіб — 14 мільйонів гривень.

Усі місцеві бюджети об’єднаних громад за перше півріччя перевиконали планові показники доходів загального фонду. Найбільше перевиконано планові показники (105%) у Смирновській громаді Більмацького району. Також об’єднання дозволило збільшити власні доходи бюджетів ОТГ на одного жителя відповідної території. У середньому цей показник порівняно з першим півріччям 2015 року зріс майже на 600 гривень (з 276 до 866 гривень). Також громади Запорізької області нині активно користуються фінансовою підтримкою, що надається як субвенції з держбюджету на інфраструктурні проекти. Зокрема 78 різноманітних проектів розроблено фахівцями на 46,553 мільйона гривень. Майже всі вони пройшли відповідну процедуру узгодження і вже на стадії реалізації. Близько 31 мільйона гривень надійшли на казначейські рахунки, 2 мільйони гривень освоєно громадами. Вони створюють також проекти розвитку, залучаючи кошти з Держфонду регіонального розвитку. Перші шість громад завершили процедуру узгодження проектів розробки містобудівної документації на 6 мільйонів гривень. Затверджено програму підтримки розвитку об’єднаних громад на 2016-й рік, яка передбачає надання субвенції з облбюджету в 5 мільйонів гривень першим шести громадам на інфраструктурні проекти, зокрема реконструкцію будівель соціально-культурного призначення, об’єктів житлово-комунального господарства, вирішення транспортних питань тощо.

Також об’єднані громади активно співпрацюють з міжнародними організаціями-донорами. Вже багато років надає підтримку територіальним громадам області, в тому числі тим, які вже об’єдналися, проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Завдяки фінансовій підтримці ЄС та співфінансуванню з обласного бюджету в громадах відновлюють системи водопостачання, вуличного освітлення, ремонтують заклади соціальної сфери, активізують економічну діяльність. Від Федерального уряду Німеччини об’єднані громади отримують допомогу Німецького агентства міжнародного співробітництва GIZ. Український фонд соціальних інвестицій реалізує проекти з відновлення соціальної інфраструктури громад, які прийняли велику кількість внутрішньо переміщених осіб. І це далеко не повний перелік проектів та програм, які діють у громадах.

За даними заступника голови облдержадміністрації Зінаїди Бойко, в області створено першу в Україні Асоціацію органів місцевого самоврядування «Запорізький регіональний центр розвитку спроможних територіальних громад». Головним завданням Асоціації є підвищення інституційної та фінансової спроможності громад Запорізької області.

— Голови громад мають безліч зауважень і пропозицій до законодавства, — зазначає посадовець, — тож від імені голів громад висловлюю наші спільні сподівання на гармонізацію законодавства, скоріше прийняття законів і змін до Конституції з чіткими і зрозумілими формулюваннями, що дасть змогу якомога швидше переформатувати відносини між центром і громадами та перейти на новий рівень життя.