Роман КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

Недавно за поданням Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України конкурсна комісія спілки присудила премію відомому краєзнавцю Івану Нерубайському з Тального. Високої нагороди він удостоєний за книгу про рідне село «Глибочок над Гірським Тікичем». Це розповідь про багатотисячолітню історію краю, зокрема про заснування села на початку 1730-х років. Однак це не лише опис минувшини села в цілому, його злетів і падінь, його гордості та трагедій, а й історія окремих об’єктів — церков, шкіл, гуральні, млина, кутків, цвинтарів, скель, вирів, криниць, лісів, левад, дослідження походження їхніх назв.

Автор книги ретельно вивчив архівні та друковані документи, записав розповіді старих людей, очевидців історичних подій. Цікаве доповнення — списки жителів села в різні періоди його історії із зазначенням того, хто де жив.

Книга багато ілюстрована, тут вміщені й вірші самого автора про рідне село.

— Дуже важливо зберегти спогади людей. Останнім часом кількість жителів села зменшується. Як це не печально, ми не можемо виключати, що в майбутньому село в тому вигляді, як ми його знаємо, зникне. Тому потрібно залишити у віках пам’ять про нього і про людей, які тут жили і працювали, — зауважив Іван Артемович.

Журналіста й педагога, невтомного дослідника історії рідного краю не раз відзначали на обласному та всеукраїнському рівнях. Він — лауреат обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича, Міжнародної премії імені Володимира Винниченка в галузі української літератури і мистецтва та премії імені академіка Петра Тронька. Краєзнавчу і публіцистичну палітру творчості Івана Нерубайського, ніби родзинки, доповнюють пронизані любов’ю до рідної землі поетичні твори, багато з яких стали пісенними рядками.

Цими днями у Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди в рамках VII Всеукраїнського історико-культурологічного форуму «Сікорські читання» відбулися урочистості з нагоди вручення краєзнавчої премії імені Дмитра Яворницького. Премію вручив голова Національної спілки краєзнавців України, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт.