Система держархбудконтролю і нагляду має працювати як якісний прозорий сервіс для будівельного бізнесу. На цьому під час круглого столу з представниками будівельної галузі й профільними асоціаціями наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

«Дозвільні процедури в будівництві мають бути максимально прозорими і простими. А ДАБІ має стати відкритою та ефективною структурою. Тож першочергове завдання для ДАБІ — напрацювати разом із бізнесом нову концепцію роботи через запровадження електронного кабінету забудовника з підключенням усіх необхідних реєстрів. Створення нового сервісу максимально усуне чиновника з дозвільних процедур. Наступне нововведення, яке буде запроваджено найближчим часом, — підключення органів місцевого самоврядування до системи «Прозора ДАБІ» та залучення громадських інспекторів на місцях до роботи в системі ДАБІ», — уточнив Геннадій Зубко.

Якісне реформування будівельної галузі потребує ухвалення необхідної законодавчої бази. У парламенті перебувають три дуже важливі законопроекти. А саме 7266-1, яким вносяться зміни до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо передачі, припинення або тимчасового зупинення повноважень органів державного архітектурно-будівельного контролю; №7085 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері містобудування»; №6403, який забезпечить ОТГ єдиною документацію із просторового планування.

Попри спрощення дозвільних процедур, наведення ладу в містобудуванні, децентралізацію повноважень ДАБІ, проблемою залишається корупція на місцях. «Ми вже почали спільну роботу з Генпрокуратурою щодо таких зловживань», — сказав урядовець.

Нині 100 громад отримали повноваження держархбудконтролю, повідомляє служба віце-прем’єр-міністра. Але Полтава, Хмельницький і Запоріжжя досі саботують ці функції. Це свідчить, що ці міста не просто не хочуть брати на себе повноваження, а й про їхнє небажання брати на себе відповідальність.