Одним із найкращих сільгосппідприємств Мелітопольського району Запорізької області вважається ДП «Дослідне господарство «Відродження» Національної академії аграрних наук України», де вирощують елітні сорти насіння і займаються хліборобством і тваринництвом: свинарством та вівчарством. У господарстві працюють 120 фахівців, жителів місцевого села Відродження. Середня зарплата селян в господарстві становить 3,5 тисячі гривень, а тваринники й механізатори отримують майже 6 тисяч. Господарство всіляко допомагає місцевій громаді. А ще два роки тому воно було банкрутом. На краще справи пішли одразу після приходу нового директора Віктора Краснопера.

— Коли мене призначили директором у лютому 2015 року, всі рахунки та майно було заарештовано, кредитна заборгованість становила 18 мільйонів гривень, господарство було банкрутом, — згадує Віктор Петрович. — Люди були на межі можливого, двічі перекривали трасу Москва — Сімферополь. Відновлення господарства почалося із проведення весняних польових робіт, посівної. Став залучати інвесторів, працювати з кредиторами. Нині залишилося всього вісім мільйонів гривень кредиторської заборгованості. Це попри те, що вдалося замінити стару техніку. Придбали трактори, цілий посівний комплекс, іншу сільгосптехніку — всього на понад 10 мільйонів гривень. На 50% підняли зарплату селянам. У тваринництві щоденний приріст ваги худоби був 150 грамів, нині — понад 500, і поголів’я свиней — півтори тисячі, овець — тисяча голів. Відкрили нову ферму, налагодили культуру виробництва, довівши, що тваринництво також може бути прибутковим.

Зароблені гроші господарники витрачають на поліпшення побуту селян: допомогли відремонтувати дахи у двоповерхових будинках, привели до ладу шкільне подвір’я, прикрасивши його плиткою, прибрали сміття в центрі села, якого не вивозили 20 років (утворилися шестиметрові гори гною), тепер його вивозять двічі на тиждень — село стало чистим і охайним. А ще у Відродженні привели до ладу дороги, засипавши ями щебенем, дорожнім баластом.

Побачивши самовіддачу Віктора Краснопера, селяни обрали директора депутатом Мелітопольської районної ради. Уже як депутат він навів порядок і в сусідньому селі Троїцьке, де допоміг відремонтувати фельдшерсько-акушерський пункт, придбати для нього транспорт, а також місцевій школі. Нещодавно до директора звернувся ветеран війни з села Відродження Геннадій Цис, якому допомогли відремонтувати дах. А на День Перемоги та прориву місцевої лінії Вотан господарство надало благодійну допомогу всім мелітопольським ветеранам.

— До приходу в господарство нового директора Віктора Краснопера ситуація була дуже гострою, — коментує події голова Мелітопольської райдержадміністрації Запорізької області Олександр Мангул. — Головним питанням для людей були і є паї, місцеві селяни не мають власної землі, бо сільгосппідприємство державне, а закон забороняє роздержавлювати землі дослідного господарства управління Національної академії аграрних наук. Ми запропонували варіант розв’язання цієї проблеми. Я зустрічався з керівниками Міністерства аграрної політики і продовольства, моя позиція однозначна: треба виходити на приватизацію, щоб люди мали власні паї. А доки це питання перебуває у процесі вирішення, селяни хочуть мати почуття соціального оптимізму. На це налаштований і директор підприємства, з появою якого змінилися підходи до господарської діяльності. Нині підприємство швидко розвивається, має хороші врожаї, продає посівний матеріал. На виручені кошти оновлює фонди, техніку. Господарство взяло на себе певне соціальне навантаження: ремонтує дахи, займається проблемою водозабезпечення тощо. Виплачує премії своїм працівникам і, чого раніше не було за всю його історію, премії отримали навіть пенсіонери. Тож підприємство має хороше майбутнє.