До річниці Дебальцевської операції у школі села Іваньки Маньківського району на Черкащині відкрили меморіальну дошку учаснику АТО Ігорю Щербині, який вирушив воювати за Україну із Запорізької області, ставши заступником командира батальйону «Кривбас». Він загинув у бою з російсько-терористичними військами.

Востаннє його бачили бійці-спецпризначенці, з якими він пішов на прорив з Дебальцевого 16 лютого 2015 року на чолі колони вантажівок, що везли тіла загиблих бійців. Легковик підірвався на фугасі біля села Новогригорівка на Донеччині. Зі слів очевидців, полковник Щербина зазнав тяжких поранень. Через інтенсивний вогонь супротивника до пораненого бійця дістатися тоді не змогли. Сумна звістка про результати повторної експертизи ДНК надійшла в середині червня 2015 року — через чотири довгих місяці очікувань і сподівань. Поховали героя в Якимівці Запорізької області 1 липня торік.

Усе життя Ігор Щербина присвятив українській армії. Фото з сайту golos.zp.ua

Усе життя Ігор Щербина присвятив українській армії. Закінчив Орджонікідзевське вище командне училище і Національну академію оборони України. Служив у складі миротворчого контингенту в Нагорному Карабасі та колишній Югославії, зазнав поранення. Мав високі державні нагороди. Працював начальником відділу цивільного захисту Якимівської РДА Запорізької області, відтак його мобілізували до лав Збройних сил України і направили до 17-ї окремої танкової бригади (м. Кривий Ріг) на посаду командира 3-го механізованого батальйону. У листопаді 2014 року полковника Щербину призначили заступником командира 40-го окремого мотопіхотного батальйону «Кривбас».

Для своїх бійців Ігор Щербина був справжнім чоловіком і офіцером. Мав феноменальну пам’ять, знав на ім’я майже кожного з 600 вояків батальйону. Досвідчений командир дуже беріг своїх підлеглих. Особисто їздив всією Україною, «вибиваючи» на військових складах бронетехніку. Коли до Дебальцевого почали просочуватися диверсійні групи терористів, очолював загони для «зачистки» житлових кварталів і разом із солдатами брав участь у бойових зіткненнях. Завдяки досвіду полковника за весь час Дебальцевської операції у таборі батальйону «Кривбас» не було жодного загиблого бійця, попри шалені обстріли супротивника.

 

ДОВІДКА «УК»

 

Згідно з Указом Президента України від 14.03.2015 №144/2015 за мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, полковника Ігоря Щербину посмертно нагородили орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.