Трохи більш як три місяці минуло відтоді, як у Мінрегіонбуді відбулась ознайомча зустріч із представниками проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні «Децентралізація — шлях до кращих результатів та ефективності» (DOBRE).

Тоді виконуючий обов’язки директора відділу сприяння розвитку демократії та врядування USAID в Україні Джефрі Маєрс повідомив, що проект працюватиме виключно на базовому рівні місцевого самоврядування. «Протягом наступних п’яти років заплановано надавати повний спектр допомоги громадам — від стратегічного планування, питань місцевого економічного розвитку до надання адміністративних послуг населенню, співпраці з громадянами та громадськими організаціями. Крім того, важливу роль ми відводимо комунікаціям та інформуванню населення», — сказав він.

А керівник цього проекту Бері Рід поінформував, що загалом для співпраці буде підібрано приблизно 75 об’єднаних громад з 7 областей. «Громади визначатимуть на конкурсній основі. Очікуємо, що у вересні цього року почнемо роботу над заявками громад. До кінця жовтня плануємо обрати перші 25. Після цього почнеться практична співпраця з ними», — зазначив Бері Рід.

Об’єднані громади завдяки міжнародній підтримці працюватимуть ще ефективніше. Фото з сайту TourDnepr.com

Незворотний шлях

У цьому разі можна з певністю твердити, що у наших міжнародних партнерів слова не розходяться з конкретними справами. Бо вже 25 жовтня, як і планували, відбулося відкриття цієї програми за участі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, представників USAID та місцевого самоврядування. Саме під час цього заходу і було названо 25 перших об’єднаних громад, які одержать підтримку проекту USAID DOBRE. Серед обраних — по шість із Тернопільської та Дніпропетровської областей, чотири з Івано-Франківської, по три з Миколаївської та Херсонської, дві з Харківської та одна з Кіровоградської.

Як наголосив Прем’єр, ефективність, прозорість та підзвітність органів місцевого самоврядування своїм громадам сприятиме поліпшенню якості управлінських процесів у державі. Тому сьогодні необхідно більше допомагати об’єднаним громадам, органам місцевого самоврядування у їхньому становленні, вчити, як бути ефективними, якісними, підзвітними, прозорими. «Це буде запорукою успіху. Вважаю, що іншого шляху в України немає», — зазначив він.

Глава уряду акцентував, що в межах децентралізації й реформи місцевого самоврядування створено умови, які дають змогу владі на кожному рівні ефективно вирішувати свої питання. «Не може центральна влада визначати, де яку дорогу в населеному пункті будувати, а де який будинок ремонтувати. Це питання слід вирішувати і фінансувати на місцевому рівні», — зазначив він, наголосивши, що у межах фінансової децентралізації було повністю змінено бюджетну систему країни та створено інструменти фінансової самодостатності місцевої влади.

Розмежування повноважень влади на різних рівнях, що передбачено концепцією реформи місцевого самоврядування, як зазначив Прем’єр, надзвичайно важливе, оскільки кожен має нести відповідальність за свою ділянку роботи. Кабінет Міністрів України має концентруватися на загальнонаціональних питаннях, державній політиці, а органи місцевого самоврядування на рівні областей, районів, громад — займатися питаннями, визначеними для них на законодавчому рівні. Глава уряду зазначив, що сьогодні потрібний новий імпульс для прискорення і динаміки реформи з децентралізації влади. «Не можемо діяти на тому запасі, який створили у 2014 році. Потрібні нові інструменти, нові рішення, треба йти вперед», — наголосив він.

Прем’єр упевнений, що саме така побудова взаємодії місцевого самоврядування і центральних органів влади, яка втілюється в Україні, забезпечить успіх демократизації, належний економічний розвиток та якісні послуги для громадян України.

Конкуренція зростатиме

Стосовно ж Харківської, Київської та Закарпатської областей, які на тлі децентралізації в країні мають, так би мовити, не найкращі результати та найменшу чисельність об’єднаних територіальних громад, глава уряду зазначив: «Це, напевно, такий двосторонній рух, де з одного боку не вистачає місцевого лідерства, а з іншого — можливо, на рівні районів немає розуміння необхідності процесу». Аналізуючи ситуацію в Закарпатській області, він підкреслив, що Кабінет Міністрів робить чимало, щоб допомогти закарпатським громадам об’єднатися. «Вважаю, що ніхто не має права цьому перешкоджати», — підкреслив він.

Також Прем’єр зазначив, що зрушить з місця і ситуація з об’єднанням громад у Харківській області. Навівши як приклад реформування місцевого самоврядування Тернопільську область — лідера з об’єднання територіальних громад, він нагадав, що в часи головування у Верховній Раді домагався, аби парламент ухвалював окремі зміни до закону, які дозволили б вибори у таких громадах. Водночас обласна рада намагалася гальмувати процес об’єднання громад. «Розглядаю ці питання як виклик для нас ретельніше займатися цими регіонами, щоб дати можливості їм бути успішними», — зазначив Володимир Гройсман.

Глава уряду зауважив, що конкуренція між областями посилюватиметься. І переможцями в ній будуть ті, які мають чисельну перевагу самодостатніх громад, що отримали збільшені бюджети, можливості й повноваження. «Звісно, ті, хто є лідерами, перемагатимуть і в економічному плані, і в якості життя людей», — підкреслив він.

ДОВІДКА «УК»

DOBRE (Decentralization Offering Better Results and Efficiency) — новий п’ятирічний проект Агентства США з міжнародного розвитку у сфері розбудови місцевого самоврядування, яке планує надати комплексну допомогу українським громадам. Агентство планує 50 мільйонів доларів на реалізацію цього проекту протягом 2016—2021 років.

Володимир НИКОНЕНКО
для «Урядового кур’єра»