У Білому домі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана зустрічав віце-президент США Джо Байден. Цей візит мав робочий характер, тож сторони без зайвих відступів почали обговорювати плани уряду з проведення реформ в Україні та її подальшу підтримку як держави, що зіткнулася з російською агресією.

Докладніше про перебіг переговорів глава уряду інформував представників ЗМІ під час брифінгу. Він розповів, що здебільшого акцентував на запровадженні ринкової ціни на газ, продовженні дерегуляції та конкурсного призначення керівників державних підприємств, старті реформи державної служби, судових змін після ухвалення парламентом змін до Конституції у частині правосуддя. З-поміж головних завдань уряду він виокремив забезпечення макроекономічної стабільності, створення сприятливого бізнес-клімату, посилення боротьби з корупцією та забезпечення енергоефективності.

У Білому домі Володимир Гройсман почувався доволі впевнено. Фото з Урядового порталу

«У найближчій перспективі Україна змінюватиметься всередині, і ця зміна позначатиметься на рівні життя громадян», — запевнив Володимир Гройсман.

Окремо Прем’єр поговорив із Джо Байденом про ситуацію на Донбасі та стан виконання мінських домовленостей. Ішлося про потребу зберегти санкції щодо Російської Федерації. «Весь цивілізований світ має бути об’єднаним, щоб агресор відмовився від своїх планів нехтування міжнародним правом, територіальною цілісністю і світовими цінностями», — зауважив глава уряду.

Не обійшлося і без слів подяки за підтримку України від США. «Двосторонні переговори і зустрічі в уряді та Конгресі дають глибоке переконання, що ми єдині. Уряд розуміє, що успіх України насамперед потрібен їй самій, і високо цінує підтримку, яку надають США. Щоб Україна була успішною, подолала всі виклики, пов’язані з російською агресією і проведенням реформ, які необхідні для українського суспільства», — так глава уряду звертався до віце-президента США.

До слова, цьогоріч США планують надати Україні 220 мільйонів доларів фінансової допомоги. Кошти спрямовуватимуть на підтримку економічних, політичних та енергетичних реформ: пришвидшення митної реформи, підтримку боротьби з корупцією, поширення децентралізації та підтримку енергетичної безпеки.

Крим як військова загроза

Із лідером республіканської більшості в палаті представників Конгресу США Кевіном МакКарті Володимир Гройсман порушував ті самі проблеми, що і з Джо Байденом. Щоправда, спершу він висловив співчуття американському народу у зв’язку з терактом в Орландо. «Прийміть наші співчуття через трагічну втрату. На жаль, ми теж майже щодня відчуваємо, що таке втрати життя людей», — сказав Володимир Гройсман.

Конгресмен також почув, що Кабінет Міністрів рішуче налаштований на проведення змін у країні. «Уряд України абсолютно відданий реформам і трансформаціям у нашій країні. Наше головне завдання — забезпечити макроекономічну стабільність», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Не оминув увагою Володимир Гройсман і завдання, пов’язані зі створенням сприятливого бізнес-клімату, реформою та забезпеченням сталості податкової системи, продовженням подальшої дерегуляції в економіці. Уряд хоче, щоб інвестування в Україну було успішним.

У контексті стану справ на сході Володимир Гройсман наголосив на необхідності єдності у протистоянні російській воєнній агресії та захисті демократичних цінностей. Він нагадав загрози у зв’язку з окупацією Криму: «Крим — це російська військова база, розташована на захопленій території України. Це загроза, і її треба розуміти».

Окремо порушували питання введення поліцейської місії на Донбас. Таке рішення, за словами Прем’єра, може вплинути на встановлення миру, проведення виборів та реінтеграцію території.

Глава уряду подякував Кевіну МакКарті за підтримку України: «Ми високо цінуємо підтримку, яку ви надаєте, зокрема в оборонному секторі».

У розмові зі спікером Конгресу США Полом Раяном Володимир Гройсман також торкнувся тем, пов’язаних із планами уряду щодо проведення реформ в Україні, питаннями боротьби з корупцією та ситуацією на Донбасі. Для США важливо, що наш уряд докладає зусиль для забезпечення початку роботи Національного агентства з питань запобігання корупції, планує ввести в дію електронне декларування для державних службовців. «Це дає змогу робити абсолютно прозорою і публічною кожну людину, яка працює нині у владі», — уточнив Володимир Гройсман. Поінформував він і про ухвалені Верховною Радою рішення, які допоможуть подолати корупцію в різних сферах.

Пріоритетами роботи КМУ названо забезпечення макроекономічної стабільності та продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом. Опісля глава уряду поінформував представників Конгресу США про ситуацію на Донбасі, наголосивши на відданості України виконанню мінських домовленостей. Щоправда, він закликав міжнародну спільноту не забувати про окупацію Криму, який де-факто перетворився на військову базу Росії. Сторони обговорили й питання збереження санкцій щодо агресора.

Енергетиці допоможе стратегія

Володимир Гройсман позитивно оцінив підготовку українських Збройних сил американськими інструкторами і наголосив на можливості її подальшого продовження. Він зазначив, що Україна потребує ефективного оборонного озброєння: «Навчання, підготовка, озброєння, модернізація — це те, чого нині потребує українське військо».

Говорив він і про плани уряду на шляху досягнення енергетичної незалежності. Принаймні ця тема була головною під час його переговорів з міністром енергетики США Ернестом Монізом.

Володимир Гройсман наголосив, що енергетична незалежність — питання національної безпеки. «Наше завдання — диверсифікація, стати енергетично ефективною державою, і ми над цим працюємо. Реформа енергетики — один з важливих пріоритетів», — резюмував він.

Першим кроком уряду стало запровадження єдиної ринкової ціни на газ. Нововведення має допомогти подолати корупцію у цій сфері, стимулюватиме збільшення власного видобутку газу в Україні та досягнення енергоефективності. Принаймні в цьому переконував високопосадовця глава уряду. Разом із цим буде забезпечено соціальну адресну підтримку певної категорії осіб.

Також у фокусі уваги уряду — атомна енергетика та розвиток альтернативної енергетики. Найближчим часом Володимир Гройсман пообіцяв затвердити стратегію розвитку гідроенергетики. За його словами, потенціал частки галузі гідроенергетики може бути збільшено до 15,5% у балансі генерації електроенергії у країні порівняно нинішніми 8,5%.

Окрім цього, слід модернізувати та реструктуризувати українські шахти, сконцентрувати зусилля на реформі НАК «Нафтогаз». У Міністерстві енергетики США запевнили про готовність підтримувати Україну та співпрацювати у напрямах досягнення енергоефективності.

Опісля Прем’єр поклав вінок до могили Невідомого солдата на Арлінгтонському національному кладовищі у Вашингтоні.