У лісі мало хто хоче і здатен працювати — ця робота споконвіку для сильних і сміливих. Зате всі кому не лінь мріють лісом керувати. У Чернівцях, приміром, такі любителі зелені не приховують, що у лісовому господарстві їх цікавлять виключно три питання: призначати директорів лісгоспів, роздавати лісорубні квитки і контролювати експорт деревини. 

Не дивно, що битва за погони лісового генерала області й цього разу була гарячою. Але новий начальник, відомий у країні спеціаліст лісового господарства, виявився для буковинських лісівників давнім добрим знайомим, який зумів двічі на революційних хвилях ступити в один і той самий управлінський кабінет. Щоправда, перед тим йому, палкому патріотові України, активному учаснику Євромайдану, довелося одним із перших прийняти на себе удар загарбання Криму, коли разом зі своїми друзями — активістами української громади півострова провів страшні 10 днів у полоні окупантів. Як проукраїнського активіста його викрали у Криму та утримували в заручниках, погрожуючи фізичною розправою за підтримку України.

Про здобутки лісової галузі та проблеми довкола неї — відверта розмова з начальником Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолієм КОВАЛЬСЬКИМ.

Начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій КОВАЛЬСЬКИЙ.— Анатолію Йосиповичу, нові керманичі краю, а також громадські активісти, гаряче обіцяли лісівникам суцільну люстрацію. Щось не чутно викривальних скандалів. 

— Я прийшов на Буковину працювати, а не скандалити. Люди мене знають, я знаю буковинських лісівників — від директорів лісгоспів до лісників, бо очолював обласне управління після Помаранчевої революції. У кожному колективі ми провели збори, де тривала відверта професійна розмова, рішуче відсікли недоліки, і тепер працюємо на здобутки галузі та краю. Провели люстрацію керівників лісгоспів, яка засвідчила, що на Буковині справді працюють професіонали лісової справи. Також відкрили «гарячу телефонну лінію» для оперативних звернень громадськості щодо порушень лісового та природоохоронного законодавства.

Особисто мене пролюструвало саме життя в перші ж дні окупації Криму. Нас з Андрієм Щекуном, головою Всекримської Української Ради, у перші ж дні воєнного втручання на півострів сепаратисти схопили прямо на сімферопольському вокзалі, де ми зустрічали поїзд із Києва з прапорами, які передали для святкування ювілею Тараса Шевченка. Дні полону згадувати лячно. Сепаратистська влада Криму звільнила нас після офіційного ультиматуму Києва.

— Громадські організації допомагають наводити у лісі лад?

— Звичайно, для нас, лісівників, така допомога дуже важлива. Але поки що вона тільки на словах. Маємо гіркий досвід, коли громадські організації переймалися зовсім не лісом, а просуванням на керівні посади окремих своїх членів, неодноразово помічених у порушенні лісового законодавства (зокрема здійснювали незаконні рубки), у браконьєрстві.

Тому я не дозволю нікому безпідставно звинувачувати лісівників. Ми — виключно за конструктивну співпрацю і закликаємо до неї місцеву владу, всі громадські організації, які прагнуть навести у лісах лад. Адже для Буковини лісове господарство — бюджетоутворююча галузь, яка забезпечує розвиток краю, робочі місця, наповнення місцевих бюджетів. Так, у бюджети місцевих рад (за адміністративним розташуванням лісової ділянки) ми спрямовуємо плату за землю, екологічний податок, а також 50% збору за спеціальне використання лісових ресурсів при рубках головного користування та 100% збору при рубках оздоровлення лісів.

Наші лісгоспи працюють стабільно, ефективно, сплачують кошти до бюджету та цільових фондів, підвищують заробітну плату. Всі роботи проводимо за планами лісовпорядкування. Вчасно заліснюємо зруби, забезпечуємо догляд за молодими насадженнями. Заготівлю деревини аж ніяк не проводимо на знищення лісових масивів. Обсяг її природного приросту переважає обсяги лісозаготівлі.

У Хотинському лісгоспі переробляють деревину, не затребувану місцевими деревообробними підприємствами. Фото Аліни АГОПШУК

— Усі ваші досягнення нівелює нескінченний конфлікт з місцевими деревопереробниками, які звинувачують лісівників мало не в зумисному створенні для них дефіциту лісопродукції через її надмірний експорт лісгоспами.

— Ми, вважаю, зробили революційний крок, уперше оприлюднивши обсяги і сортиментну структуру лісосічного фонду на наступний рік, де зафіксовано, скільки зможемо дати ділової деревини та якої саме. Не більше, не менше. Лісосіка чітко регламентована.

Проте окремі деревопереробники вимагають будь-що забезпечити їх саме високоякісним пиловником, вдаючись до відкритих конфліктів, які з особливою силою спалахують саме на стрибках курсу валют. А все тому, що цей пиловник у необробленому вигляді окремі деревопереробники насправді перепродають за кордон. Обсяги вражають. Ми подали список таких «експортерів» на розгляд біржового комітету, який має право не допускати їх до аукціонів, аби не перебивали доступ до сировинного ресурсу тим підприємствам, які направду займаються глибокою переробкою деревини. Щоправда, таких підприємств в області небагато. Більшість — технічно примітивні пилорами. 

Щоб ліс дарував нам і радість, і користь, у лісовому господарстві повинні працювати люди чесні, сильні і сміливі

— Місцева влада жаліється, що ви не розвиваєте в краї деревопереробну галузь.

— Місцевій владі слід нарешті зрозуміти, що це не наше завдання. Ми повинні забезпечити ринок високоякісними лісоматеріалами і доглядати ліс, щоб залишити його нащадкам у доброму стані.

Це справа саме влади обласного, районного рівня — розвиток деревопереробної галузі, яка для багатої на ліси Буковини мала б бути серед економічних пріоритетів. Оскільки тривають війни за хвойний пиловник, ми не знаємо, куди подіти щороку 100 тисяч кубометрів техсировини, яку також можна переробляти в області. Частину її експортуємо, що дає змогу утримувати стабільні ціни продажу лісу на внутрішній ринок.

Але, на жаль, ані в облдержадміністрації, ані в обласній раді нема з ким вести про ліс професійну конструктивну розмову. Проблемні питання лісового господарства, його розвиток у контексті економіки краю не цікавлять профільні департаменти економіки та агропромислового комплексу. Розглядаючи їх, чиновники виказують кричущу некомпетентність. Приміром, дивно було почути, що економісти ОДА збираються повернути систему розподілу продукції лісозаготівель через прямі договори її постачання деревообробникам. Вважаю, це крок назад, який сприятиме процвітанню корупційних схем у владних кабінетах. Погоджуюсь, що систему аукціонних торгів деревиною необхідно вдосконалювати, враховуючи інтереси місцевих підприємців. Але робити це потрібно з розумом.

— Голови райдержадміністрацій вдячні лісівникам, які почали інтенсивно розвивати туризм, особливо у горах. Хоча для цього також є окремий департамент ОДА.

— Ліс — це не тільки деревина. Цього року ми зосередили роботу в напрямі туризму та рекреації, найперше у карпатських лісах, що дасть в перспективі чималі прибутки, зокрема і у скарбниці гірських сіл і селищ.

Нині особлива стаття наших витрат — допомога українській армії, підтримка воїнів, що перебувають у зоні воєнних дій. Працівники лісового господарства області вже перерахували на потреби солдатів майже мільйон гривень. Чотири лісгоспи надали армії автомобілі високої прохідності. Чимало наших лісівників воюють на сході країни.

Допомагаємо всім буковинським воякам безкоштовною реабілітацією, відпочинком та оздоровленням на базі Берегометського лісомисливського господарства. За виконану роботу волонтерське об’єднання «Буковина — українському війську» вручило нашому лісогосподарському підприємству відзнаку «Доброчинець-патріот».

Світлана ІСАЧЕНКО, «Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Анатолій КОВАЛЬСЬКИЙ. Народився 1950 року в с. Підлісний Ялтушків Вінницької області. Вищу освіту здобув у Львівському лісотехнічному інституті. У лісовому господарстві працює з 1972 року. 

У 1987 році став директором Сімферопольського спецлісгоспу. Обіймав посаду генерального директора держоб’єднання «Кримліс», очолював Республіканський комітет АР Крим з лісового та мисливського господарства.

У 2006—2007 роках — начальник Чернівецького обласного управління лісового господарства. Згодом викладав у Кримському агротехнологічному університеті.

Кандидат економічних наук, відмінник лісового господарства України, член Національної спілки фотохудожників України, член Королівського фотографічного товариства Великої Британії.

ЦИФРИ І ФАКТИ

♦ Станом на 1 листопада цього року чернівецькі лісгоспи сплатили 15 млн грн податків та платежів до державного бюджету, стільки само — до місцевого. До державних цільових фондів перераховано майже 30 млн грн.

♦ Чисельність працівників в еквіваленті повної зайнятості становить 2249 осіб.