Начальник Головного управління
Міндоходів у Харківській області 
Андрій РОЗДАЙБІДА

Під час проведення реформ, які відповідають світовим і європейським стандартам, податкова та митна служби України об’єдналися в єдине Міністерство доходів і зборів. До першочергових завдань, які воно ставить перед собою та структурними підрозділами, належать створення оптимальних умов для роботи підприємців, боротьба з корупцією, тіньовою економікою та контрабандою і, природно, наповнення бюджету з недопущенням тиску на сумлінних платників податків. Як виконують ці завдання на місцях, власному кореспондентові «Урядового кур’єра» розповідає начальник Головного управління Міндоходів у Харківській області Андрій РОЗДАЙБІДА.

— Андрію Володимировичу, як позначилася інтеграція податкової та митної служб на суб’єктах господарювання, розташованих в області, в тому числі й на роботі підприємств зовнішньоекономічної діяльності?

— Ми зробили все можливе, щоб суб’єкти господарювання не мали жодних незручностей як під час реорганізації, так і після неї. Можу з упевненістю заявити, що процес інтеграції податкової та митної служб пройшов для платників податків безболісно. Всі центри обслуговування платників податків (ЦОППи),  митні пости  та пункти пропуску працювали у штатному режимі, без зупинок. Також швидко й без ексцесів відбулося об’єднання електронних баз та служб аудиту.

Паралельно ми продовжували впроваджувати нові зручні сервіси для платників податків, зокрема електронні. Так, сьогодні платник податків може безоплатно отримати «електронний ключ» у філіях Акредитованого центру сертифікації електронних ключів (до речі, їх на Харківщині вісім) та використовувати його як для подання податкових звітів, так і для митних декларацій. Слід зазначити, що на Харківщині майже 83,0% митних декларацій оформлюють в електронному вигляді.

Ще одним позитивним моментом стала можливість самостійного обрання суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності митного органу, в якому він декларуватиме товари. Удвічі скорочено кількість дозвільних документів, які подають з митною декларацією.

Підтвердженням позитивного ефекту від об’єднання податково-митних служб є збільшення кількості платників та активізація ними діяльності, зокрема зовнішньоекономічної.

Так, за 8 місяців цього року загальний обсяг експортно-імпортних операцій у Харківському регіоні становив 19,4 мільярда гривень, що на 8,3 мільярда більше порівняно з аналогічним торішнім періодом.

Цілком зрозуміло, що зростання обсягів експортних операцій сприяє збільшенню надходжень валютної виручки на митну територію України, а нарощування обсягів імпортних операцій сприяє додатковому надходженню митних платежів до бюджету. Над цим ми і працюємо. Наскільки успішно, найкраще засвідчать цифри. Так, на 1 вересня цього року в Харківській митниці на обліку перебувають 3 тисячі 127 осіб, які здійснюють операції з товарами. Це на 35% більше, ніж у січні 2013 року. Протягом 8 місяців поставлено на облік  967 таких осіб.

— Болючим питанням для платників завжди було відшкодування сум податку на додану вартість. Як це їхнє право реалізується на Харківщині  сьогодні, кому і скільки відшкодовують  його в автоматичному режимі?

— Протягом останніх років відбувається планомірне вдосконалення процедури бюджетного відшкодування ПДВ: враховуються економічні умови та пропозиції платників податків. Цей процес триває по всій країні, і Харківщина не виняток. Сьогодні вже можна оцінити і зробити висновки, наскільки ефективно проведено зміни.

У нашій області, зокрема, з початку року було відшкодовано 397,6 мільйона гривень  податку на додану вартість 121 платникові. В це число входять і 16 підприємств, які отримали ПДВ «автоматом» на суму 92,8 мільйона  гривень. Якщо порівняти ці показники з аналогічним періодом 2012 року, то сума автоматичного бюджетного відшкодування зросла на 30,7 мільйона  гривень.

Хочу звернути увагу на те, що найвагомішою причиною неотримання права на «автомат» платниками нашої області є низький рівень заробітної плати, а це більш як половина платників.

Крім того, в регіоні спостерігається позитивна динаміка зі зменшення залишків невідшкодованого податку. З початку нинішнього року залишки невідшкодованих сум податку на рахунки платників у банку зменшились на 66,4 мільйона гривень за середньомісячних заявок 38,9 мільйона гривень. Тобто своєчасно повертаються не тільки поточні заявки, а й відпрацьовані залишки попередніх періодів.

За 8 місяців нинішнього року харківські митники у взаємодії з іншими правоохоронцями виявили  138 кримінальних порушень. Фото з сайту segodnya.ua

— А які справи в регіоні з податковим боргом і які санкції застосовують до тих, хто не розраховується з державою?

— Оскільки погашення податкового боргу є одним із джерел наповнення бюджету країни, наше відомство проводить цілеспрямовану роботу із зменшення боргу — починаючи з роз’яснювальної роботи серед платників аж до підготовки та передачі матеріалів у суд.

Завдяки співпраці в цьому напрямку з місцевими органами прокуратури, Державною виконавчою службою та органами влади сума податкового боргу порівняно з початком року скоротилася на 698 мільйонів гривень.

Крім того, в регіоні практикується застосування відстрочення та розстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу. Для цього платник повинен надати докази існування обставин, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу. Крім того, суб’єктові господарювання слід підготувати економічне обгрунтування погашення грошових зобов’язань та податкового боргу або збільшення надходжень до бюджету внаслідок застосування режиму розстрочення, протягом якого відбудуться зміни політики управління виробництвом чи збутом продукції.

Загалом у 2013 році органи Міндоходів Харківської області уклали договорів із платниками про розстрочення грошових зобов’язань та податкового боргу на загальну суму близько 120 мільйонів гривень.

— А чи не складається часом так, що тіньова економіка з різних причин — невідлагодженої роботи контролюючих органів, кришування тощо — опиняється у вигіднішому становищі, ніж сумлінні платники податків?

— Часи «ухиляйся від оподаткування — ніхто тебе не знайде» вже минули. В розпорядженні правоохоронних органів є багато електронних баз, які дають змогу відслідковувати та аналізувати всю діяльність організації або підприємця. Тобто визначити ризикове підприємство або приватного підприємця, яких задіяно у схемах ухилення від оподаткування, дуже легко та швидко.

Перш ніж зважитися працювати в «тіні», варто тричі поміркувати. Бо в підсумку мінусів для тіньового бізнесу виявиться значно більше. До того ж бізнесмени, що працюють стабільно та по-чесному, особливо іноземні фірми, навряд чи працюватимуть з «тіньовиком» — це тягне за собою більше клопоту, аніж вигоди. Отож сьогодні більшість прагне працювати чесно, щоб мати сумлінну податкову історію.

— Андрію Володимировичу, скажіть, будь ласка, чи сповна, на вашу думку, використовуються нині можливості митниці щодо недопущення контрабанди?  Які ще є резерви в підвищенні ефективності цієї  роботи?

— На сьогодні фахівці Харківської митниці Міндоходів відпрацьовують наявні можливості недопущення контрабанди в межах повноважень, наданих чинним законодавством України. За вісім місяців нинішнього року харківські митники як самостійно, так і у взаємодії з іншими правоохоронними органами виявили 138 фактів кримінальних правопорушень. З них за ст. 305 Кримінального кодексу України — 70, за ст. 201 Кримінального кодексу України — 13.

Як бачимо, найчастіше громадяни намагаються здійснити контрабанду наркотичних засобів, їх аналогів та прекурсорів. Так, нещодавно фахівці Харківської митниці Міндоходів знайшли «цукерки із секретом». Картонна пачка з цукерками-драже, крім солодощів, приховувала в собі ще й прозорий поліетиленовий пакет з речовиною рослинного походження сіро-зеленого кольору в сухому подрібненому стані. При цьому сама коробочка була захована у пачку від цигарок. А та, в свою чергу, лежала у боковому відділенні водійських дверей автомобіля серед інших дрібних речей. Саме таким чином громадяни Росії намагалися перевезти через українсько-російський кордон рослинну речовину, ймовірно наркотик. Зупинили його фахівці Харківської митниці Міндоходів та українські прикордонники, що працюють на митному посту «Гоптівка».

Або ще один випадок, уже на залізниці. Під час митно-прикордонного контролю потяга №74 сполученням Кривий Ріг — Москва працівники Харківської митниці Міндоходів спільно з прикордонниками запобігли спробі незаконного вивезення 2,5 кілограма коноплі. Знайти її правоохоронцям допоміг службовий пес Ів Сенлоран.

Виявляємо ми й спроби незаконного перевезення зброї, боєприпасів та культурних цінностей. Наприклад, на тому самому пункті пропуску «Гоптівка» лише за один день липня зупинено три автомобілі, що намагалися перевезти через кордон зброю. Серед «улову» — боєприпаси, детонатор та пристрій для відстрілу газових набоїв. Також ми пильно стежимо за переміщенням через кордон вантажів суб’єктами господарювання.

З метою протидії контрабанді Міністерство доходів і зборів України розглядає можливість запровадження електронної акцизної марки та здійснення контролю за надходженням товару в міжнародних посилках і шляхом безмитного ввезення.

— І насамкінець хочу запитати вас про корупцію, яка стала вже притчею во язицех у нашому суспільстві.  Як реагуєте на її прояви  серед ваших працівників?

— Хочу відразу заявити: дуже боляче сприймати інформацію про корупційні вчинки окремих несумлінних підлеглих. Кожен такий факт сприймаю як недолік у власній роботі.

Розумію, що цілеспрямована боротьба з корупцією не може бути успішною, якщо грунтуватиметься на разових і короткочасних акціях будь-якого ступеня активності та суворості. Вона потребує довготривалих соціально-економічних, політичних і правових перетворень. Ця діяльність має грунтуватися на поєднанні профілактичних і репресивних заходів. При цьому пріоритетна роль має надаватися профілактичним заходам соціального характеру. Майже на всіх нарадах особисто спілкуюся з підлеглими, роз’яснюю їм негативні наслідки корупційних правопорушень.

Світлана ГАЛАУР,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Андрій РОЗДАЙБІДА. Народився 15 листопада 1961 року в селищі Перещепине Новомосковського району Дніпропетровської області. Закінчив Київську вищу школу МВС СРСР та аспірантуру Національної академії ДПС України. Працював в органах внутрішніх справ, а з 1998 року — в податковій міліції на керівних посадах у Дніпропетровській, Кіровоградській та Харківській областях. З грудня 2011 року — голова Державної податкової служби у Харківській області. З червня 2013 року — начальник Головного управління Міндоходів у Харківській області.

Генерал-майор податкової міліції, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України.