У суспільстві існує думка, що послуги адвокатів надто дорого коштують. Тож якщо незаможна людина потрапляє у неприємну ситуацію і їй потрібна кваліфікована правова допомога, вона навіть не сподівається на безкоштовний захист. І так думає більшість. А дарма. Адже в Україні вже понад два роки діє система безоплатної правової допомоги (БПД). До того ж із липня її рамки розширяться. Яких новацій слід очікувати та за яких умов людина може сподіватись на безкоштовного адвоката, роз’яснив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій ВИШНЕВСЬКИЙ.

Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій ВИШНЕВСЬКИЙ

Від консультацій до складання позовів

— Андрію Володимировичу, що нового у безоплатній правовій допомозі запровадять із 1 липня?

— Цього дня набирають чинності зміни, згідно з якими БПД надаватимуть не лише у кримінальних провадженнях, а й у цивільних та адміністративних справах.

— Які це можуть бути справи?

— Доволі широке коло справ із захисту та представництва інтересів незахищених категорій осіб у судовому порядку. Наприклад: оскарження дій і бездіяльності посадових осіб, оформлення опіки над дитиною, стягнення аліментів, розподіл майна, вирішення спорів між спадкоємцями, трудові спори, справи про усиновлення тощо.

— А хто може розраховувати на безоплатну правову допомогу?

— Потрібно розрізняти первинну і вторинну правову допомогу. Первинна — це консультування, надання роз’яснень юридичного характеру, допомога при складенні паперів.

Ми ж зосереджені на наданні безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД). Зараз її надають усім затриманим особам незалежно від їхнього фінансового стану, а також підозрюваним та обвинуваченим, які мають право на захист у кримінальних провадженнях відповідно до статей 49, 53 Кримінального процесуального кодексу (КПК), коли захисника залучають слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд для здійснення захисту за призначенням або ж для проведення окремої процесуальної дії, а також засудженим особам, які відбувають покарання.

— Як адвокат дізнається про те, що він має виїхати на затримання?

— Правоохоронці, які затримали людину, зобов’язані згідно із законом негайно повідомити про це відповідний центр. На підставі отриманого повідомлення протягом години з моменту його реєстрації центр зв’язується з черговим адвокатом та видає йому доручення для надання такій особі БВПД. Адвокат прибуває до затриманого протягом години з моменту видачі доручення.

— Чи передбачені законом ситуації, коли такого захисника залучають в обов’язковому порядку?

— Стаття 52 КПК визначає коло осіб, яким у кримінальних провадженнях обов’язково надають адвоката державним коштом: ті, кого підозрюють у скоєнні особливо тяжких злочинів; неповнолітні; особи, стосовно яких розглядається питання застосування примусових заходів виховного характеру; люди, які через психічні чи фізичні вади (німі, глухі, сліпі тощо) не здатні повною мірою реалізувати свої права; особи, що не володіють мовою, якою ведеться кримінальне провадження.

Якщо у людини немає коштів на оплату послуг адвоката, допоможе правник на безоплатній основі. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Якість моніторитимують колеги

— Як часто можна звертатись до адвокатів, які надають безплатну вторинну правову допомогу?

— Людина не може вдруге звернутися за БВПД у справі, по якій їй уже було надано таку допомогу. Тож якщо особа перший раз відмовилась від послуг нашого адвоката, скажімо, на користь приватного захисника, але залишилася незадоволеною результатом такої співпраці і звертається до нас удруге з того самого питання, то в правовій допомозі їй буде відмовлено. Адже якщо у людини є гроші на приватного фахівця, витрачати державні кошти на її захист було б нелогічно. Інших обмежень щодо кількості звернень за безоплатною вторинною правовою допомогою немає.

— А чи не трапляється так, що адвокати, які надають безоплатну допомогу, роблять це, скажімо, недостатньо якісно?

— Ми не зацікавлені у співпраці з некваліфікованими адвокатами. Щоб надавати БВПД, фахівці проходять конкурсний відбір. Крім того, діє система постійного підвищення їхньої кваліфікації — тренінги. Також розроблено й упроваджено Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, що передбачають перелік конкретних дій, які обов’язкові для адвоката під час захисту.

— Їхню роботу хтось відстежує?

— Моніторять якість у кожному із центрів уповноважені особи — менеджери з якості, які одночасно є адвокатами. Інструменти такого моніторингу — спостереження за діями адвоката в судових засіданнях, інтерв’ювання клієнтів, яким була надана правова допомога, тощо. Якщо адвокат не дотримується стандартів, з ним можуть розірвати контракт.

— Яка мотивація у безоплатних адвокатів добре працювати?

— Адвокат, що має контракт із центром, — самозайнята особа, а не його штатний працівник. Отже, він має право паралельно практикувати приватно і бути залученим до надання БВПД, при цьому самостійно визначаючи своє завантаження за обома напрямами.

Існують і фінансові стимули: сума винагороди захисника залежить від складності справи та здобутого результату. Скажімо, винагорода адвоката збільшиться вдвічі, якщо йому вдалося досягнути повного виправдувального вироку для свого клієнта.

Вагомим мотиваційним чинником є і можливість постійного підвищення кваліфікації, яка доступна для адвокатів системи БВПД безкоштовно.

Ірина ПОЛІЩУК,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Андрій ВИШНЕВСЬКИЙ. Народився 1977 року в Харкові. У 1999-му закінчив з відзнакою Харківський державний університет, отримав кваліфікацію викладача біології та хімії. У 2005 році закінчив із відзнакою Київський університет права при Інституті держави і права імені В. М. Корецького

НАНУ, отримав кваліфікацію юриста.

З березня 2008 року по жовтень 2011-го працював заступником начальника Головного управління Державної служби України з правової роботи, міжнародного співробітництва та модернізації державної служби. З жовтня 2011 року його призначили директором Центру правової реформи та законопроектних робіт при Мін’юсті, з липня 2012-го — директор Координаційного центру з надання правової допомоги.