«Армія завжди була, є і буде поза політикою, за умови, якщо ця політика ведеться в рамках законів, не загрожує безпеці громадян і територіальній цілісності держави.

Однак на нашу землю прийшла біда, яка супроводжується намаганням розірвати країну, дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію, посіяти страх та розбрат у суспільстві.

Вперше після Другої світової війни на території України в мирний час гинуть люди. На Донбасі діють сили, які намагаються порушити мир та спокій в регіоні, перетворити його на зону кривавого протистояння. У такій ситуації Збройні сили України, як невід’ємна частина свого народу, не мали права залишатись осторонь від вирішення загальнонаціональних проблем.

Сьогодні Збройні сили підтверджують вірність Війсь ковій присязі, конституційному обов’язку і є надійним гарантом миру та стабільності в державі. Фото з сайту Exercises-pixanews.com

Не шкодуючи сил і власного життя, військовослужбовці стали на заваді штучному розколу країни, продемонструвавши при цьому кращі риси захисника Вітчизни — відданість справі, повагу і турботу за безпеку та життя мирних людей.

На жаль, хтось таку виваженість і толерантність військових розцінив як ознаку слабкості та нерішучості.

Прикриваючись мирними жителями, незаконні озброєні формування та диверсійні групи здійснюють напади на особовий склад Збройних сил України, інших військових формувань та правоохоронних органів, тероризують населення, вбивають та катують патріотично налаштованих громадян, які виступають за єдність країни.

Внаслідок агресивних терористичних дій загинуло та поранено десятки військовослужбовців Збройних сил, інших силових структур України та цивільних громадян.

У мирний час, на рідній землі український народ втрачає майбутнє нації — своїх кращих синів, представників усіх національностей та віросповідань нашої держави.

Антилюдським проявом бандитських дій на Донбасі стало 13 травня. Підступне, холоднокровне вбивство добре озброєними злочинцями воїнів-десантників, які виконували завдання із захисту мирного населення під Краматорськом, сколихнуло Україну, стало останньою межею терпіння.

Рубікон перейдено. Злочинну діяльність буде припинено, у тому числі й силовими методами...

...Окремо хочу звернутися до матерів, сини і доньки яких втягнуті в політичне протистояння. Не будьте байдужими, виступайте єдиним фронтом проти розпалювання терористами та продажними політиками братовбивчої війни. Досить нових смертей, не позбавляйте своїх дітей права на майбутнє життя, права працювати та народжувати дітей на мирній землі! Ви здатні своїм авторитетом убезпечити рідних і близьких від загибелі та протиправних дій.

Шановні донеччани та луганчани!

Кожен із вас має зрозуміти, що подальше протистояння — це шлях у нікуди, це шлях до економічного занепаду та гуманітарної катастрофи. Запевняю, що всіх громадян, які добровільно складуть зброю й вийдуть зі складу злочинних формувань та не мають на своїх руках чужої крові, буде амністовано, і вони зможуть спокійно повернутися до мирного життя.

Звертаюсь і до політиків та представників бізнесу, місцевої еліти. Не розділяйте штучно людей по різні сторони барикад, не заробляйте свої рейтинги та капітали на горі та сльозах простих громадян.

Сьогодні Збройні сили підтверджують вірність Військовій присязі, конституційному обов’язку і є надійним гарантом миру та стабільності в державі.

Військовослужбовці на Донбасі не воюють із мирними жителями. Своєю витримкою та професіоналізмом вони не дозволили перенести в Україну хибний російський досвід проведення військових «зачисток» мирного населення на Кавказі, що призвело до масової загибелі тисяч невинних людей.

Я пишаюсь кожним із вас, за вашу національну гідність, мужність та проявлений героїзм під час виконання завдань за призначенням.

Схиляю голову перед світлою пам’яттю героїв, які віддали своє життя і здоров’я, захищаючи рідну землю.

У той же час наголошую! Збройні сили України будуть рішуче діяти проти всіх бандитських формувань, хто не складе зброю та не залишить нашу землю в спокої та мирі.

За нами правда. За нами законне право захищати свою країну — іншої у нас немає», — передає текст звернення прес-служба Міноборони.

СПІВЧУТТЯ

Виконувач обов’язків Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов висловив співчуття родинам військових, загиблих під час Антитерористичної операції.

«Звужуючи територію терористичної небезпеки, українські військові захистили мирні міста, куди намагались увірватись злочинці. Але захистили ціною власного життя», — сказав він, наголосивши, що в результаті бойових дій військові не дали можливості «розповзтись терористичній загрозі та захопити вільні від сепаратистів міста і селища Донбасу».

«Я висловлюю щирі співчуття родинам тих патріотів, які віддали свої життя за те, щоб Україна залишалась вільною та єдиною. Вічна пам’ять героям», — додав Олександр Турчинов, наголосивши, що держава зобов’язана виконати свій обов’язок, подбавши про родини загиблих.