Його змусили замовкнути  1 квітня цього року. Телеканалу ATR не вдалося отримати ліцензію на мовлення в анексованому Криму. Окупанти завдали цього удару свідомо і цілеспрямовано.

— Наш народ перебував  50 років у вигнанні. Коли ті, кому вдалося вижити після радянської депортації, повернулися на свою землю, перед ними постало питання: що потрібно зробити, аби  відродитися як кримськотатарський народ? Ми вирішили створити власний телеканал. Якщо в інших країнах такий медійний засіб  передовсім має інформаційне навантаження, то для нас усе було набагато серйозніше. Канал став не лише просвітницьким, інформаційним, культурницьким  рупором, а й  майданом, навколо якого згуртовувався наш народ. Люди тут спілкувалися, виховувалися і відновлювалися. Коли на нашу землю вдруге прийшли окупанти, вони насамперед почали бити по нашому духовному майдану. Ми кілька разів намагалися відновити мовлення каналу в Криму, але нам відмовили в усіх міжнародних інституціях. Коли я виступав у Раді ООН  з питань прав людини, там була і російська делегація. В кулуарах один із представників сказав мені, що дозволу не дають тому, що ATR своїми передачами  зберігає надію людей на повернення в Україну, — розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу народний депутат України Рефат Чубаров.

Сподіватимемося, що студія в Криму теж запрацює. Фото з сайту KRYMR.org

До анексії Криму аудиторія каналу ATR становила шість мільйонів глядачів.

— Із них 1,5 мільйона були у Криму. Канал ATR був найпопулярнішим з усіх, які транслювали на півострові, — сказав радник міністра інформаційної політики  Сергій Костинський.

За словами власника медіа-холдингу ATR Group Ленура Іслямова, навіть після анексії Криму більшість людей усіляко підтримували свій канал.

— Ще коли ми працювали в Криму, бувало,  що людина підійде, обійме, скаже добре слово, — і відразу тікає, бо тиск на нас був шалений. Коли канал закрили, молодь записувала наші передачі на флешки і показувала бабусям і дідусям на комп’ютері, наче канал працює, як і раніше. Для літніх людей це було дуже важливо, — сказав він.

Нині редакція телеканалу розташувалася в Києві. Мовлення відбуватиметься через супутник на підставі ліцензії, виданої Національною радою  телебачення і радіомовлення України.

— Наші програми можуть дивитися  жителі й материкової України, і Криму. Ми дуже мобільні, присутні на всіх носіях.  40% домогосподарств Криму мають змогу приймати супутникове телебачення, тож вони дивитимуться телеканал ATR, — запевнив Ленур Іслямов.

На жаль, велика частина журналістського колективу каналу залишилася в Криму. У столиці працюватиме інша команда.

— Окупанти  не залишили нам іншого виходу. Ми вдячні Україні за те, що вона створює умови не тільки для збереження каналу, а й для його розвитку, — підкреслив Ленур Іслямов.

За його словами,  колектив має амбітні завдання: не тільки залишитися головним незалежним телеканалом Криму, а й перетворитися на один із кращих телеканалів країни, що веде мовлення на внутрішню і закордонну аудиторію.