«Зараз основне — спокій. У нас є підтримка іноземних кредиторів, є інструменти і механізми Нацбанку, фахові банкіри та стабільна банківська система», — заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час спільної прес-конференції з головою Національного банку Степаном Кубівим.

Першочерговим завданням глава уряду назвав негайне відновлення переговорів з Міжнародним валютним фондом та отримання коштів від міжнародних фінансових організацій. У цьому контексті Арсеній Яценюк заявив, що він провів розмову з міністром фінансів США, очільниками інституцій ЄС і керівництвом міжнародних фінансових організацій, і нині готуються чіткі кроки для надання фінансової допомоги Україні.

Фінансова допомога Україні може надійти від різних світових інституцій. Фото Володимира ЗAЇКИ

При цьому він від імені уряду заявив, що Кабінет Міністрів не втручатиметься в діяльність НБУ як головного регулятора. Арсеній Яценюк вважає за необхідне, аби Нацбанк взяв під контроль валютообмінні операції, які мають сумнівний характер. У цьому напрямі уряд допомагатиме. Так, Прем’єр звернувся до Державної служби фінансового моніторингу здійснити всі заходи щодо контролю за відтоком коштів з України.

Прем’єр-міністр також наголосив: уряд  вітає те, що Нацбанк не вживає жорсткіших заходів на депозитному ринку, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. «Це означає, що ситуацію можна контролювати. Після стабілізації ситуації ми звертатимемося до комерційних банків і до НБУ щодо широкої програми кредитування української економіки… Ми усвідомлюємо, що зараз рефінансування комерційних банків у національній грошовій одиниці означатиме тиск на валютний ринок. І це також дасть змогу валютним спекулянтам додатково грати на міжбанківській валютній біржі. Але цей період мине, і після стабілізації ситуації нам необхідно буде відновити кредитування української економіки», — заявив він, додавши, що у перспективі необхідно істотно понизити процентні ставки в реальному секторі економіки.

У свою чергу Степан Кубів заявив, що ситуація на валютному ринку залишається під контролем. За його словами, НБУ встановив жорсткий контроль за валютними операціями і припинятиме всі порушення валютного законодавства. Також голова НБУ підкреслив, що обсяг золотовалютних резервів достатній для розрахунків із кредиторами, повідомляє УНІАН.

Говорячи про перспективи надання міжнародної фінансової допомоги, Степан Кубів повідомив, що місія Міжнародного валютного фонду прибуде в Україну вже наступного тижня. Водночас ЄБРР підтвердив реальне продовження співпраці з Україною щодо розвитку сфер економіки. Крім того, голова НБУ провів переговори з послом Європейського Союзу в Україні Яном Томбінськи, який зазначив, що ЄС також продовжуватиме фінансово допомагати Україні.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»