Консультує юрист
Благодійного фонду «Батьківська земля»
Олена МОГИР:

Чи можна розраховувати на соціальні виплати, перебуваючи за кордоном?

— Я недавно вийшла заміж за німця, але поки що не маю дозволу на постійне місце проживання у Німеччині, хоча планую там жити. Я зареєстрована в Україні, в нас має народитися дитина. Чи маю я право на отримання допомоги на дитину в Україні при її народженні в Німеччині?

Світлана,м. Дніпропетровськ

— Допомога при народженні дитини надається одному з батьків (усиновителю, опікуну), якщо вони постійно проживають разом з дитиною, з метою створення належних умов для її повноцінного утримання і виховання. Підстави та порядок призначення і виплати цієї державної допомоги визначено статтями 10, 11 Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», а також постановою Кабінету Міністрів від 27.12.2001 р. №1751, до якої вносилися зміни.

Оскільки названі нормативні акти є українськими, то передовсім йдеться про допомогу громадянам України.

Жінки, які постійно проживають (зареєстровані) в Україні, але народили дитину під час тимчасового перебування за її межами, подають видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародними договорами.

Отже, тимчасове перебування українських громадян за кордоном і народження там їхніх дітей не є підставами для відмови у наданні допомоги при народженні дитини.

Борги із зарплат захистили від інфляції

— Підприємство заборгувало мені 5600 гривень зарплати за період 2008 — 2009 рр. При нарахуванні зарплати в цей період підприємство не нараховувало ні індексацію, ні компенсацію, тобто 5600 гривень — це тільки зарплата без цих гарантійних виплат (фактично повинна бути більшою). У разі, якщо судом буде стягнуто цю суму, а також компенсацію за затримку розрахунку при звільненні (згідно зі ст.117 КЗпП України), чи маю я право подати новий позов про стягнення суми індексації у зв’язку із зростанням споживчих цін і компенсації за затримку виплати зарплати? Чи отримання компенсації, нарахованої відповідно до ст.117 КЗпП України (середньомісячний заробіток за весь час затримки розрахунку) автоматично виключає обов’язок роботодавця виплатити ще і компенсацію за затримку виплати зарплати?

Людмила, м. Львів

—Усі гарантії та компенсації, пов’язані з виплатою заробітку, мають бути нараховані та видані роботодавцем працівникові незалежно від строку звернення останнього до суду про їх стягнення.

Обгрунтовуючи свою позицію, у рішенні від 15.10.2013 р. №9-рп/2013 р. Конституційний суд України зазначив: «держава передбачає заходи, спрямовані на забезпечення реальної заробітної плати, тобто грошової винагороди за виконану роботу як еквівалента вартості споживчих товарів і послуг». Для дотримання такого співвідношення запроваджена індексація зарплати та компенсація працівникам утрат, пов’язаних з порушенням строків її виплати.

Державні гарантії грунтуються на щомісячному індексі інфляції. При цьому індексація доходів має здійснюватись автоматично в період між переглядами розміру мінімальної зарплати. А компенсація нараховується за кожен місяць затримки з виплатою. Тож кошти, які підлягають нарахуванню в порядку індексації та компенсації, «спрямовані на забезпечення реальної заробітної плати з метою підтримання достатнього життєвого рівня громадян та купівельної спроможності заробітної плати у зв’язку з інфляційними процесами та зростанням споживчих цін на товари та послуги».

Тому, на думку Конституційного суду, «спір щодо стягнення невиплачених… сум індексації заробітної плати та компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати є трудовим спором, пов’язаним з недотриманням законодавства про оплату праці». Саме на такі спори й поширюється правило ч.2 ст.233 КЗпП. Йдеться про забезпечення прав і свобод учасників трудових правовідносин.

Отже, робить висновок Конституційний суд, «працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення сум індексації заробітної плати та компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати як складових належної працівнику заробітної плати без обмеження будь-яким строком незалежно від того, чи були такі суми нараховані роботодавцем».

Якщо індексація роботодавцем вчасно не нараховувалася, то суми індексації, щодо стягнення яких буде ухвалено судове рішення, також підлягатимуть компенсації відповідно до законодавства (абз.7 п.4 постанови КМУ №1078).

Порядок розрахунку сум визначений Законом «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000 №2050-ІІІ, який набрав чинності з 1 січня 2001 року. Враховуючи вищевикладене, ви маєте право подати новий позов про стягнення індексації суми у зв’язку зі зростанням споживчих цін і компенсації за затримку виплати зарплати. Отримання компенсації, нарахованої відповідно до ст. 117 КЗпП України (середньомісячний заробіток за весь час затримки розрахунку) не виключає обов’язок роботодавця виплатити ще і компенсацію за затримку виплати зарплати.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»!
Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua