Уряд готовий оприлюднити всі угоди, що діють у рамках Митного союзу, до яких може приєднатися Україна, відразу ж після завершення відповідного аналізу цих документів на рівні експертів. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час традиційного спілкування у соціальній мережі Фейсбук. «Тільки-но аналіз угоди буде закінчено, ті документи, за якими буде прийнято позитивне рішення, обов’язково будуть опубліковані для того, щоб усі промисловці могли з ними ознайомитися», — уточнив Микола Азаров.

При цьому він звернув увагу користувачів Фейсбука, що з цими документами можна ознайомитися на сайті Євразійської комісії: «І зараз усі чинні документи розміщені на сайті Євразійської комісії. І ті, у кого є інтерес, можуть ознайомитися зі змістом цих документів. Ви також можете написати запит на Кабінет Міністрів, і ми можемо Вам вислати копію документа, який Вас цікавить».

Укотре глава уряду звернувся й до теми встановлення єдиних тарифів на житлово-комунальні послуги для всіх регіонів України. Завдання влади полягає в організації єдиних принципів і правил їх формування, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

«Встановити єдині тарифи по ЖКГ досить важко, бо величезна різноманітність умов, які визначають формування тарифів. Проте встановити єдині принципи і правила формування тарифів — ось те завдання, яке поставив Президент перед урядом, і ми цим постійно займаємося», — заявив Микола Азаров.

За його словами, нині в країні встановлено більш-менш однакові принципи формування тарифів. «Єдине, чого ми поки що не зробили, — це тарифи на прибирання так званих прибудинкових територій. І це призводить до того (а ці тарифи належать до розряду нерегульованих), що тарифи на електроенергію, газ, тепло постійні, а тарифи на утримання та прибирання прибудинкових територій постійно зростають», — написав Микола Азаров.

У зв’язку з цим Мінрегіону доручено терміново підготувати такі єдині підходи: «Тому що подекуди витрати на так зване прибирання території стали перевищувати вартість витрат на електроенергію і утримання самої квартири. А це абсолютно ненормально».

Ця продукція, на жаль, не завжди вчасно надходить до споживачів. Фото з сайту sozhnews.info

Зібрали, та не довезли

Окреслив Прем’єр і ситуацію на споживчому ринку. З жодної групи продуктів харчування в Україні сьогодні немає дефіциту, а навпаки — є надлишок пропозицій, заявив він. На жаль, існують спекулятивні технології підвищення ціни. І завдання сумлінних учасників ринку і державних адміністрацій — протистояти їм. «Від адміністративних працівників і від бізнесу спільно потрібно забезпечити поставку у великих обсягах в наші міста тих овочів, на які підвищилися ціни. Тим більше, що їх насправді у великому надлишку. Але десь не вистачає транспорту, десь не вистачає бажання, відповідальності, а десь є й відвертий саботаж. Внаслідок цього величезні обсяги картоплі та інших овочів, вирощених  і зібраних своєчасно, не надходять до міста саме тоді, коли зазвичай люди здійснюють заготівлю», — сказав Микола Азаров.

Уряд приділяє дуже велику увагу розв’язанню цієї проблеми, і в результаті ситуація поліпшується. Але, з іншого боку, зазначив Микола Азаров, громадянам самим «не слід піддаватися ажіотажу і готуватися до «кінця світу».

«Ще раз підкреслюю: з жодної групи продуктів харчування в Україні на сьогодні немає дефіциту, а навпаки — є надлишок пропозицій. І дуже важливо, щоб та система, яку ми вибудовуємо останнім часом (система оптових ринків, ярмарків, логістики), спрацьовувала і не дозволяла допускати такі сценарії», — наголосив Микола Азаров.

Відповідальним керівникам міністерств і відомств Микола Азаров доручив розібратися зі скаргами, які останнім часом надходять на його особисту сторінку у Фейсбуці. Більшість таких стосувалися підключення до опалення.

«По кожному з них давали відповідні доручення, а деякі, найрезонансніші, де йшлося про підключення опалення шкіл, лікарень, дитячих садків, розглядалися на засіданнях уряду», — заявив Микола Азаров. Ця робота триватиме й надалі.

Крім того, були скарги на затримки виплат різних допомог, зокрема «дитячих». «Мінфіну, Мінсоцполітики і Державній службі казначейства разом із відповідними фондами доручено розібратися і виправити ситуацію», — підкреслив Прем’єр. І звернувся до користувачів соцмережі з проханням і надалі повідомляти йому про подібні випадки.

Святкуємо за календарем?

До Нового року залишилося два з половиною місяці, і вже тепер Кабінет Міністрів не має наміру приймати рішення про перенесення робочих днів на Новорічні та Різдвяні свята.

З огляду на економічну ситуацію в світі та країні, велика кількість вихідних негативно позначається на стабільності економіки. «Якщо брати до уваги ці позиції, то довгі «загули» на свята нині, у цій обстановці, не може дозволити собі жодна країна в світі, і Україна в тому числі. Тому, скоріш за все, буде прийнято рішення працювати у відповідності з календарними графіками», — аргументував Микола Азаров.

Уряд уже обговорював це питання на засіданні. Було наведено цифри, які свідчать, що надмірна кількість вихідних завдає державі значних економічних втрат. «Кожен такий день коштує державі, тобто всім нам, і тим, наприклад, кому затримали виплату допомог, кілька мільярдів гривень. Чи можемо ми зараз на це піти? Напевне, ні. Це моя думка», — сказав Прем’єр. Втім, уточнив, що остаточне рішення уряд ухвалить найближчими тижнями. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»