Останні 20 років у житті держави — період запозичення і перенесення на український ∂рунт чужих цінностей, досягнень і товарів, а в підсумку — ментальності й поведінки. На цьому шляху багато чого вдалося методом руйнації всього вітчизняного. Ні, йдеться не лише про засилля іноземної продукції, поклоніння чужим ідеалам, намагання копіювати не притаманні нам звички. Доходить до того, що старшому поколінню стає дедалі важче розуміти юну зміну. Бо життєві орієнтири і вподобання значно різняться. Одні стверджують, що це благо. Інші вважають такий шлях дорогою в нікуди. Найобережніші кажуть, що час розсудить. А чи не пізно буде?

Саме таке запитання напрошується після ознайомлення з інтерв’ю, яке нещодавно дав американець Збігнев Бжезинський. Чому така увага до нього? Нам постійно твердять, що Америка — взірець демократії, соціальної стабільності й рівних прав, а отже — приклад для наслідування. Бжезинський має світове визнання політика, який наполегливо пропагує американські цінності. Він аналітик, до порад якого дослуховувався не один президент США. Що ж нині констатує і передбачає?

За його словами, за останні два десятиріччя Америка знехтувала внутрішньо-духовним розвитком. Загострилася соціальна нерівність. Якщо в 1990 році зарплата директорів підприємств у 70 разів перевищувала зарплату середнього американця, то тепер — у 325 разів (за ці 20 років ми перегнали Америку за цим показником). Цим, робить висновок політик, порушено принцип справедливості в суспільстві — фундаменту стабільності держави.

Далі. Спекуляції (бачте, це поняття він не вилучає із вжитку) призводять до непомірного самозбагачення небагатьох. У нас — те саме.

Наслідуємо недоліки Америки і в іншому. Ми дозволяємо занепад інфраструктури, каже Збігнев Бжезинський, майже не інвестуємо у транспорт, зв’язок, освіту, охорону здоров’я. Копіюємо в американців і те, що політик констатує в Америці: втрату розумного почуття міри і скромності. Чи не про багатьох українців це сказано? Щоб дати відповідь, варто подивитись на вулиці і, зокрема, дачі, які відгороджують від світу «нові українці». Культ речей і грошей затьмарив багатьом розум і здоровий глузд. А ще, констатує авторитетний американець, призвів до неосвіченості його співгромадян.

Так, бач, Америка, яка славиться новітніми технологіями, досягненнями у всіх галузях господарства (часто завдяки праці куплених за кордоном мізків), за словами Збігнева Бжезинського, має дуже неосвічених громадян. Підтверджує це тим, що американці не мають жодного уявлення про зовнішній світ, не вивчають світової історії (а чи не спеціально це робиться, щоб виховувати культ наддержави?). Водночас власна історія подається прикрашеною, далекою від складних реалій минулого. Політик посилається на стосунки з індійцями, визнаючи, що перші етнічні чистки «іменем закону» проходили саме на американській землі.

Ще одне відкриття: в Америці не викладають географію. Приблизно 52% абітурієнтів американських коледжів не можуть показати на карті Нью-Йорк…

Навіщо все це знати нам? Деградація освіти, падіння моралі відбувається в Америці після сталого розвитку економіки, який і нині робить цю країну привабливою для багатьох. Одне слово, там є чому валитись. І якщо діагноз вказує на симптоми певної хвороби, є можливість вживати необхідних заходів. Ми ж 20 років намагаємося перейняти у світі, зокрема і в Америці, чомусь не найкраще, а найгірше. Ось і вийшло, що там, де мали прогрес, забезпечуємо регрес. А тому копіювання чужих прорахунків аж ніяк не веде до піднесення. Бути папугою — справа програшна.

Зважаючи на одкровення американського політолога, можливо, хоча б тепер згадаємо, що краще вчитися на чужих, а не власних помилках.