Вадим БУЧА
для «Урядового кур’єра»

Минулої п’ятниці з’явилася інформація про зникнення зв’язку із членами Місії ОБСЄ, які перебували у Донецькій області і яких, можливо, захопили терористи. Згодом цю інформацію підтвердило Міністерство внутрішніх справ.

Так, 25 квітня 2014 року об 11.40 на в’їзді до Слов’янська з боку Краматорська невідомі особи зупинили автобус із тринадцятьма пасажирами. Серед них було сім представників ОБСЄ, п’ять представників Збройних сил України та водій транспортного засобу, йдеться у повідомленні МВС. Також у міністерстві зазначили, що людей захопили проросійськи налаштовані терористи. До групи міжнародних експертів увійшли чотири громадянина Німеччини та по одному представнику з Данії, Польщі, Швеції та Чехії.

Упродовж вихідних та понеділка тривали переговори про звільнення заручників, єдиним результатом яких стало те, що бойовики відпустили громадянина Швеції у зв’язку з його хворобою — цукровим діабетом.

Свої наміри не відпускати інших членів Місії ОБСЄ проросійські терористи мотивували тим, що заручники є шпигунами: у них виявили військові карти Слов’янська із зазначеними блокпостами, патрони, військові жетони.

У свою чергу ОБСЄ повідомила, що у Слов’янську було затримано не основну місію організації, а військову верифікаційну місію, яка прибула на запрошення влади України відповідно до Віденських домовленостей 2011 року. Ця група мала оцінити військовий сегмент ситуації, що склалася в нашій державі, повідомляє Українська служба Бі-Бі-Сі.

Щось невеселі обличчя у «гостей» слов’янських бойовиків. Фото з сайту imge.tsn.ua

Уже у неділю у Слов’янську відбулася прес-конференція захоплених міжнародних військових спостерігачів. Один із заручників заявив, що вони не полонені, а «гості» такого собі самопроголошеного мера Слов’янська Вячеслава Пономарьова. Щоправда, останній раніше заявив, що члени Місії ОБСЄ вважаються військовополоненими. При цьому лідер сепаратистів зазначив, що готовий обміняти спостерігачів на проросійських «товаришів», яких заарештували українські силовики.

До речі, вчора речник Служби безпеки Марина Остапенко повідомила, що до викрадення міжнародних спостерігачів безпосередньо причетний офіцер головного розвідувального управління Росії, який діє в Україні під іменем Ігоря Стрєлкова. Його справжнє ім’я Ігор Гіркін, він громадянин Росії, полковник, повідомляє «Українська правда».

«Встановлено причетність групи Стрілка до викрадення представників ОБСЄ на Донеччині. Затримання відбулося за безпосередньої команди диверсанта Ігоря Бєзлєра (прізвисько Бєс). Про це свідчать записи телефонних розмов Бєзлєра з підлеглими», — заявила під час брифінгу Марина Остапенко, продемонструвавши аудіо цієї розмови.

Обурення щодо подій у Слов’янську висловили як представники української влади, так і міжнародної спільноти. Так, в. о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов заявив, що навіть міжнародний мандат членів Місії ОБСЄ не зупинив озброєних злочинців, які за звичною для себе схемою захопили неозброєних експертів. Він наголосив на тому, що цей злочин не міг статися без дозволу або прямого наказу керівництва Російської Федерації, яке координує та демонстративно підтримує терористів, які зі зброєю в руках утримують приміщення, захоплюють заручників, катують і вбивають людей. «Політичне керівництво Російської Федерації повинне нести відповідальність за підтримку та сприяння тероризму відповідно до норм міжнародного права», — підкреслив Олександр Турчинов.

Захоплення групи міжнародних військових інспекторів рішуче засудило Міністерство закордонних справ. У заяві відомства підкреслюється, що захоплення та примусове утримання міжнародних спостерігачів, які користуються привілеями та імунітетами за Віденською конвенцією про дипломатичні зносини, є черговим підтвердженням злочинного та терористичного характеру діяльності озброєних угруповань сепаратистів у Донецькій області, які інспіруються та підтримуються російськими спецслужбами. 

«Перешкоджання роботі інспекторів, а тим більше захоплення їх у заручники, може свідчити лише про те, що цілі озброєних осіб, які діють у регіоні, не мають нічого спільного з проголошеною метою так званих «мирних протестів» на сході України. Російська Федерація, яка підтримує злочинні дії маріонеткових озброєних угруповань у східних областях України, зобов’язана негайно засудити захоплення інспекторів ОБСЄ, а також використати свій вплив на терористів для негайного звільнення представників інспекційної групи ОБСЄ та супроводжуючих їх осіб», — йдеться у заяві МЗС, оприлюдненій його прес-службою.

У свою чергу заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар підкреслила, що сепаратисти хочуть використати європейських заручників як «живий щит»: «Терористичні групи чудово розуміють, що кільце антитерористичної операції довкола них замкнулося і звужується. За заручників сподіваються виторгувати умови для себе».

Президент Польщі Броніслав Коморовський захоплення експертів ОБСЄ назвав неприпустимою дикістю. За його словами, викрадення міжнародних спостерігачів це те, що раніше мало місце виключно в нецивілізованих районах світу, де дикі племена викрадали миротворців. У цьому контексті Президент Польщі закликав Західний світ до рішучої реакції, повідомляє УНІАН. Із закликом про негайне звільнення заручників виступили США, Німеччина, Чехія, Данія, Швеція та представники багатьох інших європейських держав. Крім того, Захід вимагає, аби Росія надала максимальне сприяння звільненню членів Місії ОБСЄ.