ПЕРСПЕКТИВИ

Україна забезпечить видобуток альтернативного палива без шкоди для довкілля?

Нещодавно Україна підписала  угоду між компаніями Shell і «Надра Юзівська» про розподіл продукції від можливого  видобутку сланцевого газу на Юзівській площі в Харківській і Донецькій областях.  Прогнозні ресурси  родовища оцінюються в 2—4 трлн куб. м газу. Проте до видобутку ще не приступали, а вже   виникло багато питань як політичного, так і  екологічного характеру. Розібратися, де золота середина, під час засідання «круглого столу» намагалися експерти енергетичного ринку.

Покажіть угоду

«Час дискусій про те, чи видобувати Україні сланцевий газ, минув, і тепер потрібно зосередити увагу на тому, щоб цей видобуток здійснювався із дотриманням усіх необхідних стандартів»,  — таку думку висловив керівник програм Аналітичного центру «Діксі груп» Роман Ніцович.

За словами Ніцовича, нині суспільство повинно вимагати від сторін оприлюднення угоди , принаймні ключових її параметрів. «Це — частка розподілу продукції, зобов’язання, які інвестор бере на себе у частині місцевого розвитку, захисту довкілля,  використання українських товарів і послуг і так далі», — пояснив він.

Важливо на місцевому рівні створити контролюючі органи, які домагатимуться  виконання всіх зобов’язань і дотримання стандартів як міжнародних, котрі конкретний інвестор застосовує в усіх країнах своєї присутності, так і власне українських, зауважив Роман Ніцович.

Існує багато побоювань, наприклад,  щодо  можливого впливу на якість води, ризик спричинення сейсмічних наслідків тощо. Скажімо так, практика в країнах, де вже відбуваються розвідка і видобуток, свідчить, що це питання більш технічного характеру, дотримання стандартів належного облаштування свердловин і їхньої експлуатації, аніж самої технології гідравлічного розриву пласту. Якщо власне весь процес від початку до кінця  триває правильно, то ризики завдати шкоди довкіллю мінімізуються.

У свою чергу президент міжнародної громадської організації «Київський міжнародний енергетичний клуб»(Q - Club) Олександр Тодійчук сказав, що вірогідні загрози для екології України внаслідок видобутку сланцевого газу можна буде оцінити лише після того, як будуть пробурені перші свердловини і вивчена їхня дія на прилеглі території.  «До того, як будуть зроблені свердловини і буде це усе ретельно вивчено, в тому числі проведені й аерокосмічні дослідження щодо  існуючих природних розломів у цих пластах, ми не можемо ні про що говорити, тому що це будуть загальні розмови», — зазначив він.

Додавши, що світовий досвід видобутку сланцевого газу загалом позитивний, а ціла низка країн, які свого часу відмовилися від технології його видобутку, зокрема Болгарія, Чехія, Польща, Франція, знову повертаються до цього питання.

«Я скажу більше: зверніть  увагу на інформацію з Росії: президент і прем’єр РФ дали завдання досконально вивчити питання видобутку такого газу на території Росії», — поінформував фахівець.

А чи є газ?

Цікаву думку висловив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. За його словами,  на сьогодні не доведено, що в Україні є сланцевий газ, тому англо-голландський нафтогазовий концерн Royal Dutch Shell і американська Chevron можуть незабаром покинути Україну. «Хто вам сказав, що «Шелл» і «Шеврон» залишаться в Україні? Можливо, через 2—3 роки вони пробурять розвідувальні свердловини і покинуть Україну. Тому що просто не буде доведено, що є значні запаси. У них просто пропаде інтерес до роботи. Дуже показовий приклад Польщі, також невідомо, як закінчиться діяльність Chevron у Болгарії і Румунії», — зазначив експерт.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров в соціальній мережі Facebook так  прокоментував ситуацію: «Якщо відповідні компанії змогли досягти цього в США і Канаді, то й у нас жодних сумнівів немає, що і ми зможемо забезпечити такий же рівень екологічного захисту, як і в цих країнах. До речі, положення про це є важливою складовою в договорі про розподіл продукції», — написав він.

На думку Прем’єра , екологічний ризик є у будь-якому виробництві. «Але завдання технологів, промисловців зробити так, щоб ці ризики були мінімальними», — підкреслив глава уряду, додавши, що українські експерти вивчили досвід США і Канади в цій сфері.

Останнім часом у країні виникає дуже багато спекуляцій з приводу видобутку сланцевого газу, і пов’язані вони здебільшого з політикою. «Дивно, що опозиційні партії і комуністи  підхопили ці спекуляції, а можливо, і самі причетні до їх поширення. Керуються простим принципом: «Чим гірше — тим краще». Вони мали б згадати, кому Україна зобов’язана такими захмарними цінами на газ, а зараз і виставленому багатомільярдному рахунку», — нагадав Прем’єр-міністр. І продовжив: «Завдяки видобутку сланцевого газу США змогли минулого року відмовитися від імпорту катарського зрідженого газу і повністю забезпечити себе газом, то чим Україна гірша?»

 ОФІЦІЙНО

 В Україні не може виникнути проблем з екологією у зв’язку з початком видобутку сланцевого газу в Юзівському басейні. Про це заявив міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький у коментарях для ЗМІ: «Я хочу акцентувати на тому, що жодних екологічних проблем з питанням видобутку сланцевого газу або газу за  сучасними технологіями (в Україні) не існує», —  проінформував Ставицький. Міністр зазначив, що у світі існує  більш ніж один  мільйон  сучасних свердловин з видобутку сланцевого газу,  ще на жодній  не було зафіксовано будь-якої  екологічної небезпеки.