Два чоловіки, на вигляд  не старші сорока років, зосереджено копалися ... у сміттєвому баку. Зовні цілком працездатні, не каліки. По одягу від решти вуличного натовпу не відрізниш. І лише кілька коротких фраз, котрі встигла почути, повільно проходячи поряд, остаточно переконали: таки безхатьки.

Мимоволі згадався міський центр реінтеграції бездомних, розповіді соціальних працівників, які змушені відправлятися в рейди та вести «агітацію» просто біля таких ось контейнерів зі сміттям. Тоді я й дізналася вперше про конкуренцію й чіткий розподіл дворів біля будинків у центрі Луганська, де більш заможні жителі поспішають викинути вчорашні салати, де основна частина кафе та ресторанів, а також елітних супермаркетів, для котрих вигідніше віднести на смітник прострочені продукти, аніж мати справу із претензіями VIP-клієнтів. Тобто, новорічне застілля — воно й у сміттєпроводі відчувається.

Такі самі спостереження містить і щорічне дослідження харчових відходів, яке проводить агентство AgriSurvey. 199 гривень із кожного столу — продукти на таку суму викидають українці після святкування Нового року. Загалом втрати від псування їжі в Україні еквівалентні 30 тисячам тонн салату олів’є!

Або, іншими словами, такий обсяг втрат означає, що українці викидають у середньому 4,8 кг олів’є в розрахунку на один новорічний стіл, коментує менеджер маркетингових і соціологічних досліджень AgriSurvey Анна Квіт.

А ще оті дані свідчать, що під час новорічних свят українці через псування викинуть на смітник їжі на майже мільярд гривень, тобто до 13% продуктів, куплених на новорічний стіл.

Але це лише один бік проблеми. Досить простої арифметики, аби зрозуміти: святкове сміття стає справжньою проблемою для комунальників. Їхні служби підтвердять: на прибирання у святкові дні доводиться витрачати куди більше зусиль, ніж зазвичай.

А ще людський чинник часом просто вражає. Люди не хочуть платити із власної кишені за чистоту. І навіть готові скандалити з цього приводу в офіційних інстанціях. Наприклад, як це сталося у Сватовому на Луганщині.

Там співробітникам міської ради довелося розбиратися з місцевою мешканкою, яка відмовляється вивозити побутові відходи і платити за таку послугу. Конфлікт виник через те, що громадянка не змогла надати чиновникам документи про те, куди її сім’я із трьох осіб прибирає сміття (мається на увазі довідка про вивезення сміття з двору та утилізацію). Жінка була дуже здивована, дізнавшись,  що на території міста не можна його складувати.

Коли їй запропонували ознайомитися із законодавчою базою з цього питання, вона відмовилася. Заявила, що знайде куди скаржитися, а закінчила свій «виступ», як повідомляють місцеві журналісти-очевидці, шокуючою фразою: «Я те сміття з’їм! А вивозити його не буду!»

А що, може, й правда?