Бізнесу, який продовжує потерпати від постійного втручання в його роботу, обіцяють полегшити життя. Нині його можуть перевіряти майже 80 різних контролюючих органів. Але щонайменше у трьох державних структур — МВС, СБУ, фіскальної служби (йдеться про податкову міліцію) — відберуть такі повноваження і сконцентрують в одному органі. Тобто усунуть дублювання функцій тих правоохоронних органів, що займаються перевірками бізнесу, і скоротять кількість самих перевірок та зекономлять державні витрати на утримання контролерів.  

Це передбачено законопроектом про створення служби фінансових розслідувань (СФР). Саму ідею озвучили ще 5 місяців тому, і вже два місяці триває активне обговорення необхідності створення служби, яка протидіятиме злочинам у фінансово-економічній сфері. Ефективність такої структури, підкреслюють у Державній фіскальній службі (ДФС), підтверджує досвід зокрема Італії, Польщі, Грузії.

Як зауважив під час чергового семінару, що проходив у столиці (у відеоформаті) із сімома регіонами, перший заступник голови ДФС Володимир Хоменко, законопроект змінюється у кращий бік.

«Обговорення дають результат. Отримуємо і пропозиції, і зауваження. Зокрема про те, що небезпечно в одному відомстві концентрувати контрольно-перевірочну роботу, аудит, оперативно-розшукову діяльність і досудове слідство (всі ці функції нині має ДФС). Ми дослухалися до рекомендацій, й у ДФС залишиться аудит, а СФР вступатиме в гру в рамках кримінального провадження», — каже він.

Скомпрометували себе

Володимир Хоменко обіцяє навести лад у перевірках, що їх проводять працівники ДФС, як того просить бізнес. За його словами, якщо працівники ДФС перевищуватимуть свої повноваження, порушуватимуть справи без законних підстав (щоб тиснути на бізнес), то їх чекатиме адміністративна і навіть кримінальна відповідальність.

«Корупційна складова в ДФС досить висока: тіньові схеми (податкові ями, конверти, контрабанда), які діють, однозначно не можуть функціонувати без працівників служби. Із цим активно працюють підрозділи внутрішньої безпеки, які виявляють хабарників. Намагаємося поступово усувати цю корупційну складову», — запевнив він.    

Щодо СФР експерти наголошували, що служба матиме великі каральні повноваження, тож, звичайно, буде спокуса зловживань. І запитували: з огляду на те, що в Україні індекс толерантності до корупції надзвичайно високий, як у новому органі чиновники будуть мотивовані не брати хабарів?

Володимир Хоменко відповів так: «Боротися з кожним корупціонером дуже складно. Тому треба боротися не з наслідком, а усувати умови, які підштовхують до хабарництва. Саме тому, по-перше, при службі буде створено громадську раду, яка контролюватиме діяльність СФР від імені суспільства, проводитиме антикорупційну експертизу проектів нормативно-правових актів служби, стежитиме і за кадровою політикою. По-друге, завдяки ліквідації відповідних підрозділів у вищеназваних органах у 2,5—3 рази скоротиться чисельність контролерів (нині їх 20 тисяч, на утримання такої армії з бюджету щороку витрачають 2 мільярди гривень), тобто істотно збільшаться зарплати працівників СФР».

І емоційно додав: «На жаль, нині борці з економічними злочинами (зокрема податкова міліція) скомпрометували себе. Знайшли метод: вилучають не лише комп’ютери, документи, а й обшукують будинки підприємців».

Чорний список

Також прозвучало побажання громадськості чітко визначити відповідальність держави за завдані суб’єктам господарювання збитки внаслідок можливих неправомірних дій працівників СФР під час виконання ними обов’язків. Ішлося й про публічність служби. Як зазначив Володимир Хоменко, на офіційному сайті новоствореної служби оприлюднюватимуть дані про фіктивні та ризикові підприємства, що запобігатиме співпраці з ними добросовісних платників.

Він також підкреслив, що сама СФР буде цивільною, але матиме підрозділ власної безпеки. Цей підрозділ залишиться у погонах і зі зброєю. Він захищатиме співробітників служби від фізичного тиску і братиме участь у спецопераціях.  

Громадські обговорення створення СФР триватимуть. Буде створено й робочу групу, куди увійдуть експерти й народні депутати. А коли, за словами Володимира Хоменка, настане час голосувати за цей законопроект, то робити це треба поіменно.   

КОМПЕТЕНТНО

Вибірковий підхід не потрібен

Ігор БІЛОУС,
голова ДФС:

 — СФР комплексно, а не вибірково, як роблять це контролюючі органи, досліджуватиме злочинну схему розкрадання та легалізації коштів, доводитиме справу до суду та відшкодування коштів у бюджет.

Нині об’єкти контролю визначають без координації між право?охоронними структурами, тобто приходячи з перевірками, контролери намагаються виконати лише свої показники. Як наслідок, ми вже працюємо 5 місяців, і за цей час не було гучних справ, які б завершувалися тим, що винного посадили. І повернути державні гроші не вдається, бо на різних етапах обривається справа з допомогою правоохоронців, судів, прокуратури. І це, звичайно, потрібно змінювати.

Створення служби — це системна робота із запобігання, виявлення, всебічного розслідування та стягнення коштів до бюджету за рахунок руйнування злочинних схем.  Потрібно буде півроку-рік, щоб така служба запрацювала як слід — як у Європі.

Без права на захист 

Юлія ДРОГОВОЗ,
голова комісії з питань
економічної політики УСПП:

— Створення такої структури не на часі, бо у бізнесу нині немає можливості захищати свої  права.

Ми проти того, щоб слідчий брав участь у перевірці, адже він її сам ініціює. Тобто може тиснути на перевіряючих. Говорити про неупередженість тут не доводиться.