Консультує Віталій МІСЯЦЬ,
заступник голови правління Хмельницької обласної
ГО «Подільська правова ліга», адвокат

Чи можна прибудувати балкон на другому поверсі?

Я живу на другому поверсі багатоповерхівки у квартирі без балкона. Разом із сусідкою, яка мешкає під нами, хочемо добудувати балкони. Однак мені сказали, що їх можна прибудовувати на першому поверсі, а на другому — ні. Чи правильно це?

Марина ВАСЬКІВСЬКА,
м. Київ

— На жаль, тут проблема зовсім в іншому. Якраз чіткої вказівки на те, що балкон можна прибудовувати тільки на перших поверхах, чинне законодавство не містить.

Разом із тим прибудова балкону — це внесення істотних змін у конструкцію всього багатоквартирного будинку. Цю роботу неможливо виконувати без дозволу Державної архітектурно-будівельної інспекції та без погодження власників усіх суміжних квартир. Крім того, в обов’язковому порядку на такі роботи має бути виготовлено проект. В ході саме проектних робіт буде встановлено технічну можливість прибудови балконів до ваших квартир .

Такі ситуації занадто індивідуальні, щоб можна було надати відповідь в узагальненому вигляді, яка влаштувала б мешканця будь-якого багатоквартирного будинку. Залежно від конструкції будинку, наявності магістральних мереж біля будинку, інших важливих чинників, можливість здійснення прибудови вирішують окремо щодо кожного будинку.

В будь-якому разі я б порадив почати розв’язання цієї проблеми із технічної консультації з фахівцями Державної архітектурно-будівельної інспекції безпосередньо щодо вашого будинку.

Сторінку підготувала Інна КОСЯНЧУК,  «Урядовий кур’єр», за підтримки Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку imrich@ukcc.com.ua